Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychopedie (KSOCP / PZPSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSOCP / PZPSY - Základy psychopedie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PSYCHOPEDIE I1. Psychopedie jako subsystém speciální pedagogiky - Charakteristika psychopedie jako speciálně pedagogické disciplíny, vymezení psychopedie v užším a širším pojetí, cíl a předmět psychopedie, obsah psychopedie, v oblasti výchovy, vzdělávání a vyučování, vztahy k jiným vědním oborům.2. Historie a současnost péče o jedince mentální retardací, demencí a jinými psychickými poruchami- historický nástin / - moderní trendy v edukaci mentálně retardovaných, legislativa v psychopedii v resortu MŠMT a MPSV.3. Problematika lidských práv jedinců s mentální retardací a s poruchami autistického spektra, role nestáních organizací.3. Terminologie - definice mentální retardace ( z hlediska biologických a sociálních faktorů).4. Klasifikace mentální retardace (MR), charakteristika osob s MP dle jednotlivých stupňů MR, výchova a vzdělávání dětí s MR v základní škole praktické a základní škole speciální.5. Psychické zvláštnosti cílové skupiny psychopedie, čtenářská gramotnosti osob s MP, jednoduchá písemná sdělení pro osoby s MP.6. Charakteristika osob s poruchami autistického spektra, diagnostika, edukace, strukturované učení.7. Charakteristika osob s Downovým syndromem a dalšími geneticky podmíněnými syndromy.8. Ucelená rehabilitace jedinců s více vadami, využití alternativních a augmentativních komunikačních systémů a podpůrných terapií při edukaci jedinců s těžkým zdravotním postižením.9. Edukace jedince s mentální retardací v rodině se zaměřením na ranou péči a intervenci, edukace jedince s mentální retardací v rodině10. Problematika jedinců s mentální retardací v ústavech sociální péče11. Andragogika a gerontagogika cílové skupiny psychopedie, speciálně pedagogická péče o osoby s demencí.12. Pracovní rehabilitace, problematika zaměstnávání osob cílové skupiny psychopedie, předprofesní a profesní příprava na OU či praktických školách, kariérové poradenství.13. Osobnost absolventa speciální pedagogiky ? psychopeda, osobnost psychopeda

Získané způsobilosti

Získat teoretické i praktické základní znalosti, schopnosti a dovednosti, které se realizují v subsystému speciální pedagogiky - psychopedii, včetně základní terminologie, a charakteristik cílových skupin oboru psychopedie- jedinců s mentální retardací, demencí a jinými psychickými poruchami ? poruchami autistického spektra. Důležitá pozornost je věnována subjektům speciálně pedagogické edukace - rodině a osobnosti psychopeda.

Literatura

Černá, M. Česká psychopedie. Praha: Karolinum, 2008. ISBN 978-80-246-1565-3.Pipeková, J. Osoby s mentálním postižením ve světle současných edukativních trendů. Bno: Paido, 2006. ISBN 80-86633-40-3.Baroňová, M., Bazalová, B., Pipeková, J. Psychopedie. Texty k distančnímu vzdělávání. Brno: Paido, 2007. ISBN 978-80-7315-161-4.DLOUHÁ J., DLOUHÝ, M., NEUBAUEROVÁ, L. et. al. Úvod do psychopedie. 2. rozšířené vydání. Hradec Králové: Gaudeamus, 2013. ISBN 978-80-7435-333-8.Bendová, Petra, Dlouhá, Jana, Kalibová, Petra, Kaliba, Martin. Vybrané kapitoly z psychopedie a etopedie nejen pro speciální pedagogy. Hradec Králové: Gaudeamus, 2015. ISBN 978-80-7435-423-6.

Požadavky

Podmínky zápočtů - aktivní účast na přednáškách a seminářích, pokud bude nižší, student musí předložit 2 zápočtové seminární práce. Úspěšné vykonání testů. Zpracování zápočtové práce v rozsahu 8 stran musí obsahovat uvedení předmětu, přednášejícího, ročník, skupinu, semestr, název tématu a osnovu. Práce bude velmi úzce zaměřena na daný problém s teoretickou částí (s literárními odkazy a uvedením dalších získaných pramenů) a vlastní vklad, přínos studenta. Závěr bude obsahovat literaturu dle citační normy. Práce budou presentovány na seminářích a vlastní přínos bude hodnocen. Bude hodnocena také aktivita při seminářích.

Garant

PhDr. Jana Dlouhá, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jana Dlouhá, Ph.D.