Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny pedagogiky (KSPECP / ATCA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / ATCA - Dějiny pedagogiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dějiny pedagogiky, charakteristika disciplíny (předmět, prameny, literatura, funkce)2.-3.Výchovné systémy a koncepce v době antiky4. Význam křesťanství pro vzdělanost v EvropěVýchova ve středověku. Význam Bendediktka z Nursie5. Výchova a názory na výchovu v době renesance (E. Rotterdamský, F. Rabelais, M. de Montaigne, T. More, T. Campanella)6. Názory na výchovu v době reformace a protireformace. (M. Luther, F. Melanchton, J. Sturm)7. Jan Amos Komenský a jeho názory na výchovu8.Pedagogický systém jezuitského řádu. Význam Ignáce z Loyolya Claudia de Aquavivy9. Pedagogické myšlení 17. a 18. století J. Locke, R. Descartes, J. J. Rousseau10. Německá a ruská pedagogika 19. století. J. F. Herbart, F. Frobel, A. Diesterweg, L. N. Tolstoj11. -12. Vzdělávání, výchova a školská soustava v českých zemích (1740 - 1940)13. Vzdělávací soustava na území české republiky v transformaci vzhledem k roku 198914. Pedagogické směry 20. století v zaharničí a u nás (reformismus, pragamtická pedagogi¨ka, experimentální pedagogika, behaviorismus a programované učení, duchovědná pedagogika, antiautoritativní pedagika, konstruktivizmus)

Získané způsobilosti

- poskytnout studentům orientační vhled do všeobecných i národních dějin edukace, edukačních institucí i pedagogických teorií.- vést studenty k vlastnímu hodnocení konkrétních vývojových změn, teoretických konceptů i ucelených koncepcí. - studenti komparují koncepce a systémy - studenti hledají význam dějin pedagogiky pro současnost i budoucnost výchovy a vzdělávání. - studenti pracují s primárními prameny

Literatura

Vladimír ŠTverák. Obecná a srovnávací pedagogika. Praha, 1997. ISBN 80-7184-489-6.Miroslav Cipro. Průvodce dějinami výchovy. Praha, 1984. ISBN 505-21-857.Růžena Váňová. Studijní texty k dějinám pedagogiky. Praha, 2003. ISBN 80-7290-122-2.Kamil Janiš, Daniela Vrabcová. Vybrané kapitoly z vývoje novodobé české školy. Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-7041-694-5.Kail Janiš, Daniela Vrabcová. Vybrané osobnosti východních Čech. Hradec Králové, 2007. ISBN 978-80-7041-125-2.

Požadavky

Zápočet - A) test + B) seminární práce k dvěma z následujících bodů (dle volby) v rozsahu cca 5 stran ke každému z vybraných bodů:Ba) zpracovat z historických primárních pramenů (prácí významných pedagogů) dílčí studii Bb) historie školy, na které jsem studoval (případně historii jiné pedagogické instituce dle vlastního výběru) Bc) komparace tématu z dějin pedagogiky v pěti webových odkazech (s důrazem na cizojazyčné) Bd) prezentace pedagogických osobností z historie studentova regionu Maximální počet zápočtových pokusů: 2

Garant

Mgr. Daniela Vrabcová, Ph.D.