Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopedie (KSPECP / BFRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / BFRA - Psychopedie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PSYCHOPEDIE II1. Speciálně pedagogické instituce školského psychopedického typu ? současný výchovně vzdělávací systém. Školský zákon č. 561/2004 Sb.2. Speciálně pedagogické centrum pro osoby s mentálním postižením v systému pedagogicko ?psychologického poradenství - Vyhláška č. 72/2005 Sb.3. Pojem, předmět a terminologie didaktiky cílové skupiny psychopedie ? činitelé výchovného procesu, didaktické zásady a metody, modernizace výchovného procesu.4. Charakteristika přípravné třídy - výchovně vzdělávací program pro děti ze sociokulturně znevýhodňujícího prostředí.5. Charakteristika základní školy praktické a Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání - příloha upravená pro žáky s lehkým mentálním postižením.6. Charakteristika základní školy speciální a Rámcový vzdělávací program pro základní školu speciální - vzdělávání žáků se středně těžkou mentální retardací.7. Charakteristika základní školy speciální a Rámcový vzdělávací program pro základní školu speciální - vzdělávání žáků s těžkým a hlubokým mentálním postižením.8. Mimoškolní výchovně vzdělávací činnost na školách pro cílovou skupinu psychopedie.9. Klíčové kompetence k učení a vzdělávací oblasti - jazyk a jazyková komunikace, matematika a její aplikace, člověk a společnost, člověk a příroda.10. Klíčové kompetence k učení a vzdělávací oblasti - umění a kultura, člověk a zdraví, člověk a svět práce11. Alternativní a augmentativní komunikace, využití informačních a komunikačních technologií v psychopedii12. Terapeutické metody uplatňované v psychopedii13. Profesní příprava jedinců cílové skupiny psychopedie - výchovně vzdělávací činnost na Odborných učilištích a praktických školách

Získané způsobilosti

Seznámit studenty s výchovně vzdělávací soustavou cílové skupiny psyhopedie, s metodickými a didaktickými zásadami uplatňovaných ve školských institucích psychopedického typu. Rozvíjet schopnosti aplikovat teoretické poznatky do praktické pedagogické činnosti, a to na základě cílených aktivit s klienty speciálních zařízení psychopedického typu (exkurze, praxe) Pozornost je dále věnována seznámení s vybranými terapiemi a systémy alternativní a augmentativní komunikace využitelnými pro osoby s těžkou a hlubokou mentální retardací, s kombinovaným postižením a s poruchami autistického spektra.

Požadavky

Dvousemestrový předmět Podmínky zápočtů - 75 % účast na přednáškách a seminářích, pokud bude nižší, student musí předložit 2 zápočtové seminární práce. Úspěšné vykonání testů.Zpracování zápočtové práce v rozsahu 8 stran musí obsahovat uvedení předmětu, přednášejícího, ročník, skupinu, semestr, název tématu a osnovu. Práce bude velmi úzce zaměřena na daný problém s teoretickou částí (s literárními odkazy a uvedením dalších získaných pramenů) a vlastní vklad, přínos studenta. Závěr bude obsahovat literaturu dle citační normy. Práce budou presentovány na seminářích a vlastní přínos bude hodnocen klasifikací, která bude součástí zkoušky v letním semestru. Bude hodnocena také aktivita při seminářích.Do závěrečné klasifikace zkoušky v letním semestru bude zahrnuta klasifikace zápočtových seminárních prací, klasifikace z písemných testů a ústního prověření znalostí.

Garant

PhDr. Jana Dlouhá, Ph.D.