Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopedie 1 (KSPECP / CDRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / CDRA - Psychopedie 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PSYCHOPEDIE I1. Psychopedie jako subsystém speciální pedagogiky - charakteristika, paradigmata v psychopedii, trendy (komprehenzívní, integrativní aj.), vztahy k jiným vědním oborům, legislativní vymezení dle Školského zákona 561/2004 Sb.2. Historie a současnost péče o jedince mentální retardací, demencí a jinými psychickými poruchami- historický nástin- moderní trendy v edukaci jedinců s mentální retardací, problematika lidských práv jedinců s mentální retardací, role nestáních organizací.3. Terminologie - definice a klasifikace mentální retardace, demence a jiných psychických poruch.4. Ucelená rehabilitace v psychopedii, systémový přístup, cílové skupiny psychopedie.5. Psychické zvláštnosti cílové skupiny psychopedie, diagnostika.6. Edukace cílové skupiny jedinců s poruchami autistického spektra ? diagnostika, edukace.7. Edukace cílové skupiny jedinců s Downovým syndromem ? diagnostika,edukace..8. Ucelená rehabilitace jedinců s více vadami9. Edukace jedince s mentální retardací v rodině se zaměřením na ranou péči a intervenci. 10. Problematika jedinců s mentální retardací v ústavech sociální péče.11. Demence - charakteristika, nejčastější typy demence v dospělém věku, péče o osoby s demencí.12. Pracovní rehabilitace, problematika zaměstnávání osob cílové skupiny psychopedie

Získané způsobilosti

Získat teoretické i praktické základní znalosti, schopnosti a dovednosti, které se realizují v subsystému speciální pedagogiky - psychopedii, včetně základní terminologie s akcentem na systémový přístup zaměřený na cílové skupiny psychopedie - jedince s mentální retardací, demencí, pervazivními vývojovými poruchami a jinými psychickými poruchami. Důležitá pozornost je věnována osobnosti psychopeda a roli neziskových a státních organizací v péči o osoby s s mentální retardací, demencí, pervazivními vývojovými poruchami a jinými psychickými poruchami.

Požadavky

Dvousemestrový předmět Podmínky zápočtů - 75 % účast na přednáškách, pokud bude nižší, student musí předložit 2 zápočtové seminární práce. Úspěšné vykonání testů.Zpracování zápočtové práce v rozsahu 8 stran musí obsahovat uvedení předmětu, přednášejícího, ročník, skupinu, semestr, název tématu a osnovu. Práce bude velmi úzce zaměřena na daný problém s teoretickou částí (s literárními odkazy a uvedením dalších získaných pramenů) a vlastní vklad, přínos studenta. Závěr bude obsahovat literaturu dle citační normy. Práce budou presentovány na kolokviu a vlastní přínos bude hodnocen klasifikací, která bude součástí zkoušky v letním semestru. Do závěrečné klasifikace zkoušky v letním semestru bude zahrnuta klasifikace zápočtových seminárních prací, klasifikace z písemných testů a ústního prověření znalostí.