Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Somatologie (KSPECP / GOBA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / GOBA - Somatologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní vlastnosti živé hmoty. Uspořádání lidského těla. Tělní tekutiny. Nervové a hormonální regulační systémy - nervová soustava, stavba CNS a funkce dílčích částí CNS, "vyšší" nervová činnost člověka. Periferní nervová soustava tělní a útrobní.2. Žlázy s vnitřní sekrecí, základní účinky hormonů, orgánové reakce při stresu. Smyslové funkce - tělní čití, smyslové orgány. Kosterní soustava. Svalová soustava. Komplexní řízení hybnosti.3. Soustava oběhová, krev, lymfa, homeostáza. Soustava dýchací. Soustava trávící.4. Přeměna látek, přeměna energií, energetický metabolismus, základy racionální výživy, řízení přijmu potravy. Soustava vylučovací. Soustava pohlavní, reprodukční funkce, těhotenství, porod, kojení.

Získané způsobilosti

V celkem čtyřech výukových blocích poskytnou studentům základy pro orientaci ve studiu stavby (anatomie) a funkce (fyziologie) orgánových soustav lidského těla s akcentem na funkce nervové, smyslové a komplexní řízení hybnosti. Vytvořit nezbytné vědomostní předpoklady pro pochopení patologických jevů, které budou studovány v navazujících předmětech (somatopatologie, odpovídající předměty speciální pedagogiky, pediatrie, neurologie, psychologie, psychiatrie) a přispět tak ke komplexní vzdělanosti studentů v oblasti péče o smyslově a tělesně postižené jedince.

Požadavky

Zápočet: udělení je vázáno na odevzdání seminární práce na zadané téma (oznamuje se na začátku semestru).Zkouška: část písemná - test (50 otázek), část ústní - 2 otázky z celkového počtu 32 (zveřejňují se na začátku semestru). Podrobné údaje k obsahu a organizaci výuky (v elektronické podobě) zveřejňuje vyučující na začátku semestru pod názvem Sylabus výuky somatologie.

Garant

MUDr. Eva Nosková