Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tyflotechnika (KSPECP / HBVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / HBVA - Tyflotechnika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní typologie problematiky tyfloinženyringu (TI), význam, klasifikace, současný stav a dostupnost TI podpory v ČR2. Charakteristika tyflotechnických pomůcek mechanického a elektrického typu3. Tyflotech3. Charakteristika tyflotechnických pomůcek optoelektronického typu pro osoby slabozraké ( TV lupy, zvětšovací programy, speciální úpravy prostředí...)4. Charakteristika tyflotechnických pomůcek digitalizovaného typu pro osoby nevidomé (speciální čtecí, odečítací, scanovací a další programy s hlasovým nebo hmatovým výstupem)5. Specifické podmínky přístupu k informacím prostřednictvím internetu, zásady tvorby www. stránek přístupných osobám se zrakovým postižením6. Problematika sociálního zabezpečení a podpůrného systému pracovního uplatnění osob se zrakovým postižením7. Charakteristika možností tyfloinženýrských opatření z hlediska úprav prostředí ? bezbariérového projektování, odstraňování orientačních a architektonických bariér8. Perspektivy vývoje v tyfloinženýringu a tyflotechnicePoznámka: Součástí analýzy jednotlivých skupin tyflotechnických zařízení je klasifikace, možnosti využití, charakteristika cílové skupiny, způsob získání - legislativa, výrobci a dodavatelé, metodika a didaktika zácviku ovládání tyflotechnických zařízení.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je získání komplexního rozhledu v možnostech a podmínkách získávání a efektivního využívání speciální podpory v oblasti tyfloinženýringu a tyflotechniky.

Požadavky

Zápočet je udělen za aktivní přístup při cvičeních a semestrální práci zadanou pedagogem.Zkouška je udělena na základě úrovně teoretických znalostí a praktických dovedností studenta v prezentované oblasti.

Garant

PhDr. Kamila Růžičková, Ph.D.