Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopedie II (KSPECP / JDRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / JDRA - Psychopedie II, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PSYCHOPEDIE II1. Speciálně pedagogické instituce školského psychopedického typu ? současný výchovně vzdělávací systém. Školský zákon č. 561/2004 Sb.2. Speciálně pedagogické centrum pro osoby s mentálním postižením v systému pedagogicko ?psychologického poradenství - Vyhláška č. 72/2005 Sb.3. Pojem, předmět a terminologie didaktiky cílové skupiny psychopedie ? činitelé výchovného procesu, didaktické zásady a metody, modernizace výchovného procesu.4. Charakteristika přípravné třídy - výchovně vzdělávací program pro děti ze sociokulturně znevýhodňujícího prostředí.5. Charakteristika základní školy praktické a Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání - příloha upravená pro žáky s lehkým mentálním postižením.6. Charakteristika základní školy speciální a Rámcový vzdělávací program pro základní školu speciální - vzdělávání žáků se středně těžkou mentální retardací.7. Charakteristika základní školy speciální a Rámcový vzdělávací program pro základní školu speciální - vzdělávání žáků s těžkým a hlubokým mentálním postižením.8. Mimoškolní výchovně vzdělávací činnost na školách pro cílovou skupinu psychopedie.9. Klíčové kompetence k učení a vzdělávací oblasti - jazyk a jazyková komunikace, matematika a její aplikace, člověk a společnost, člověk a příroda.10. Klíčové kompetence k učení a vzdělávací oblasti - umění a kultura, člověk a zdraví, člověk a svět práce11. Alternativní a augmentativní komunikace, využití informačních a komunikačních technologií v psychopedii12. Terapeutické metody uplatňované v psychopedii13. Profesní příprava jedinců cílové skupiny psychopedie - výchovně vzdělávací činnost na Odborných učilištích a praktických školách

Získané způsobilosti

Seznámit studenty s výchovně vzdělávací soustavou cílové skupiny psyhopedie, s metodickými a didaktickými zásadami uplatňovaných ve školských institucích psychopedického typu. Rozvíjet schopnosti aplikovat teoretické poznatky do praktické pedagogické činnosti, a to na základě cílených aktivit s klienty speciálních zařízení psychopedického typu (exkurze, praxe) Pozornost je dále věnována seznámení s vybranými terapiemi a systémy alternativní a augmentativní komunikace využitelnými pro osoby s těžkou a hlubokou mentální retardací, s kombinovaným postižením a s poruchami autistického spektra.

Požadavky

Podmínky zápočtů - 75 % účast na přednáškách a seminářích, pokud bude nižší, student musí předložit 2 zápočtové seminární práce. Úspěšné vykonání testů.Zpracování zápočtové práce v rozsahu 8 stran musí obsahovat uvedení předmětu, přednášejícího, ročník, skupinu, semestr, název tématu a osnovu. Práce bude velmi úzce zaměřena na daný problém s teoretickou částí (s literárními odkazy a uvedením dalších získaných pramenů) a vlastní vklad, přínos studenta. Závěr bude obsahovat literaturu dle citační normy. Práce budou presentovány na seminářích a vlastní přínos bude hodnocen klasifikací, která bude součástí zkoušky v letním semestru. Bude hodnocena také aktivita při seminářích.Do závěrečné klasifikace zkoušky v letním semestru bude zahrnuta klasifikace zápočtových seminárních prací, klasifikace z písemných testů a ústního prověření znalostí.

Garant

PhDr. Jana Dlouhá, Ph.D.