Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace s lidmi s handicapem (KSPECP / KKLHC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / KKLHC - Komunikace s lidmi s handicapem, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Mezilidská komunikace jako náročný víceúrovňový proces, psychologie mezilidské komunikace, faktory ovlivňující úspěšnost vzájemné komunikace.2) Specifické obtíže v komunikace osob s handicapem, specifika senzorického, motorického či řečového handicapu.3) Přínos poznatků z oblasti psychologie, logopedie a psycholingvistiky pro speciální pedagogiku a praxi komunikace s postiženými osobami.4) Problematika komunikace sluchově postižených se slyšícím prostředím. Překonávání obtíží v obousměrné komunikaci, vhodné strategie překonávání a kompenzace sluchové bariéry.5) Prezentace příspěvků studentů k problematice komunikace s osobami se sluchovým postižením a seminární diskuse k tématu.6) Komunikace se zrakově postiženým člověkem, možnosti efektivní pomoci v komunikační situaci. Překonávání obtíží v obousměrné komunikaci, vhodné strategie překonávání a kompenzace zrakové bariéry.7) Prezentace příspěvků studentů k problematice komunikace s osobami se zrakovým postižením a seminární diskuse k tématu.8) Problematika komunikace osob poruchami řečové komunikace, diferenciace mezi motorickými příčinami řečových poruch a centrálními neurogenními poruchami.9) Prezentace příspěvků studentů k problematice komunikace s osobami se řečovým postižením a seminární diskuse k tématu.10) Osoby s dysartrií a afázií. Překonávání obtíží v obousměrné komunikaci, vhodné strategie překonávání a kompenzace komunikační bariéry s důrazem na odlišné symptomy obou častých a zaměnitelných poruch řečové komunikace11) Prezentace příspěvků studentů k problematice komunikace s osobami s neurogenními poruchami řečové komunikace postižením a seminární diskuse k tématu.12) Osoby s parciálními poruchami verbální paměti a osoby s demenciálními syndromy. Překonávání obtíží v obousměrné komunikaci, vhodné strategie překonávání a kompenzace kognitivně - komunikační bariéry.13) Prezentace příspěvků studentů k problematice komunikace s osobami s kognitivně - komunikačním postižením a seminární diskuse k tématu.

Získané způsobilosti

Předmět seznamuje s problematikou komunikace s lidmi se zdravotním postižením (tj. s handicapem).

Požadavky

Zápočet je studentovi udělen na základě zpracování, prezentace a obhajoby seminární práce.Seminární práce se vztahují k prezentovaným oblastem psychologie komunikace. *Student předkládá, prezentuje a obhajuje seminární práci s tématy (ukázka):(a) moje komunikační dovednosti, přednosti, slabiny, zapojení do skupinových seminárních zadání;(b) komunikační schopnosti speciálního pedagoga a jeho edukativní působení;(c) poruchy komunikace související s poruchami myšlení.

Garant

PhDr. Petra Bendová, Ph.D.