Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Legislativa pro zdravotně postižené (KSPECP / KLEGZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / KLEGZ - Legislativa pro zdravotně postižené, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Mezinárodní dokumenty upravující práva osob se zdravotním postižením.2) Vývoj a současný stav legislativy upravující podporu osob se zdravotním postižením. Terminologie v legislativě v ve zdravotní péči vs. ve speciální pedagogice.3) Sociální doktrína ČR, Standardní pravidla, Národní plán.4) Národní organizace hájící zájmy osob se zdravotním postižením. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR.5) Rodina a základy rodinného práva. Práva dítěte, Úmluva o právech dítěte a další dokumenty.6) Legislativa v oblasti vzdělávání. Školský zákon, Bílá kniha. Úprava vysokoškolského vzdělávání.7) Legislativa v oblasti zaměstnávání.8) Legislativa v oblasti sociálního zabezpečení.9) Hlavní úkoly úřadů práce a zaměstnavatelů. Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených ČR.10) Odstraňování architektonických, dopravních a komunikačních bariér.11) Důchodové zabezpečení, životní minimum, nárokové a nenárokové příspěvky. Příspěvek při péči o osobu blízkou.12) Zákon o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Pravidla poskytování kompenzačních pomůcek.13) Legislativa podporující samostatnost a integraci osob se zdravotním postižením ? zákonné vymezení rehabilitace.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu Legislativa pro zdravotně postižené je uvedení do problematiky práva týkajícího se cílové skupiny osob se zdravotním postižením a související terminologie. Věnuje se vývoji a současným legislativním podmínkám v oblasti zdravotní, sociální podpory, vzdělávání a pracovního uplatnění.

Požadavky

Individuální přípravy se vztahují k aktuálním otázkám předmětu. Student předkládá, prezentuje a obhajuje úkoly zadané na jednotlivé semináře dle zdrojů zadaných vyučujícím (ukázka témat):(a) názory osob se zdravotním postižením na současnou legislativní podporu ? pozitiva a problémy u jednotlivých druhů zdravotního postižení;(b) příklady dobré praxe ? význam legislativní podpory pro samostatnost, integraci a inkluzi;(c) prezentace a diskuze k významným mezinárodním dokumentům; (d) představení významných mezinárodních i českých organizací zaměřených na obhajobu práv osob se zdravotním postižením.

Garant

PhDr. Kamila Růžičková, Ph.D.