Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Souvislá odborná praxe (KSPECP / KPRX4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / KPRX4 - Souvislá odborná praxe, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Praxe se uskutečňuje na základě dohody s příslušným zařízením v daném rozsahu (120 hod.), s odpovídající náplní a dle předem stanoveného harmonogramu.Podmínkou pro obor VYSM je povinnost absolvovat souvislou praxi u cílové skupiny odpovídající danému oboru, tj. osoby se sluchovým, zrakovým, kombinovaným postižením.V rámci praxe je pro studenta závazné splnění následujících úkolů:1) seznámit se s charakterem zařízení;2) vést záznamy o pozorování činností pedagogických pracovníků i klientů, režimu a organizaci práce;3) sledovat dlouhodobější vývoj min. jednoho žáka/klienta/uživatele a ten kazuisticky zachytit ve vlastním záznamu z praxe (včetně prognózy a možností dalšího rozvoje jedince);4) připravit a realizovat samostatné výstupy dle pokynů vedoucího praxe. Zde je hodnocena zvláště míra dosažení stanoveného záměru, obsahová úroveň, vhodnost zvolených a použitých metod, prostředků, pomůcek, materiálů, struktura, časové rozvržení, věková přiměřenost, pracovní tempo zaměstnání, osobnost pedagoga (vystupování studenta ? pohotovost, takt, vztah ke klientům, kultura projevu,?).Student se po celou dobu praxe maximálně zapojuje do všech aktivit v zařízeních spolu s pověřeným pracovníkem tak, aby co nejvíce pronikl do celkového provozu daného zařízení a vyzkoušel si práci s danou cílovou skupinou.O provedené praxi vypracuje student deník z praxe (písemnou zprávu) dle požadavků didaktika praxe. Záznam z praxe student ukončí vlastní reflexí a zhodnocením zkušeností, které při praxi získal.

Získané způsobilosti

Cílem závěrečné souvislé odborné praxe je aplikace teoretických i praktických znalostí, dovedností a zkušeností získaných v rámci studia v přímém souvislém edukačním a rehabilitačním procesu u cílové skupiny dětí, mladistvých, dospělých nebo seniorů se smyslovým či kombinovaným postižením. Nezanedbatelným cílem souvislé praxe je motivace pro profesionální uplatnění absolventů.Během souvislé praxe student poznává roli speciálního pedagoga v organizaci, jeho hlavní činnosti, způsoby vedení dokumentace a jednání s klienty.Tyto stěžejní cíle lze vymezit jednotlivými dílčími cíli, jedná se zvláště o:- aplikaci znalostí a dovedností v praxi;- rozvoj komunikačních dovedností (schopnost navázat kontakt s klientem, vést rozhovor) a schopnosti vedení klienta;- sledování a zaznamenání vývoje klienta, dosažených změn;- vedení dokumentace, seznámení se s administrativními záležitostmi při řízení organizace;- individuální plánování s klientem, analýza potřeb klienta a sociálního prostředí;naučení se sebereflexi;- prohloubení znalostí o síti odborných pracovišť a jejich vzájemné spolupráci;- osvojení a dodržování etických standardů profese;- reflexi profesionálních hranic;- reflexi a hodnocení poskytovaných služeb a činností.Při hodnocení je didaktikem praxe kladen důraz na naplňování vytyčených obecných a dílčích cílů praxe a na postupně se prohlubující schopnost studenta reflektovat nově nabyté zkušenosti a komparovat je se zkušenostmi a vědomostmi dříve nabytými.

Požadavky

Student získává zápočet na základě předložení zpracovaného deníku z praxe a kladného hodnocení vedoucího praxe.Deník z praxe (písemnou zprávu) zpracovává student dle požadavků didaktika praxe. Záznam z praxe student ukončí vlastní reflexí a zhodnocením zkušeností, které při praxi získal. Po ukončení praxe vystaví vedoucí praxe studentovi hodnocení jeho praxe (na předepsaném formuláři UHK) a opatří jej svým podpisem. Vedoucí praxe se vyjadřuje celkově k působení studenta v zařízení a hodnotí samostatnou aktivitu studenta během absolvované praxe.

Garant

Mgr. Tereza Skákalová

Vyučující

PhDr. Miroslava Javorská, Ph.D.