Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Somatopedie 1 (KSPECP / KSOP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / KSOP1 - Somatopedie 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Somatopedie v systému pedagogických věd (definiční rámec oboru).2) Sociální akceptace a charakteristické rysy vztahu společnosti k jedincům s tělesným postižením.3) Specifické rysy osobnosti jedince s postižením, tělesné postižení jako náročná životní situace.4) Významné osobnosti v somatopedii a jejich vliv na rozvoj oboru.5) Cílové skupiny somatopedie (jedinci s tělesným postižením, zdravotním oslabením, nemocní).6) Klasifikace pohybových vad.7) DMO, etiologie, formy. Dětská mozková obrna, přidružené příznaky DMO, diagnostika.8) DMO, komplexní krátkodobý i dlouhodobý rehabilitační program.9) Diagnostika dětí s DMO. Zjišťování úrovně motoriky, sebeobsluhy, laterality, (základní metody,vyšetření, testy).10) Hry a činnosti pro rozvíjení hybnosti a řeči u dětí s DMO.11) Pedagogická intervence u jedinců s DMO v raném věku. Poradenská činnostStřediska rané péče.12) Pedagogická intervence u jedinců s DMO v předškolním věku. Poradenská činnostSpeciálněpedagogického centra.13) Exkurze do Speciálněpedagogického centra pro děti s tělesným postižením.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu Somatopedie1 je uvedení do struktury oboru a jeho výchozí terminologie. Studenti získají základní teoretické informace o etiologii, diagnostice a klasifikaci tělesných postižení a nemocí. Budou seznámeni se systémem poradenství, institucemi a možnostmi ucelené rehabilitace osob s tělesným postižením. Tomuto cíli odpovídají témata přednášek.

Literatura

Zikl, Pavel. Děti s tělesným a kombinovaným postižením ve škole. Vyd. 1. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3856-7.Vítková, Marie. Somatopedické aspekty. 2., rozš. a přeprac. vyd. Brno, 2006. ISBN 80-7315-134-0 .Renotiérová, Marie. Somatopedické minimum. 1. vyd. Olomouc, 2003. ISBN 80-244-0532-6.Jankovský, Jiří. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Vyd. 1. Praha, 2001. ISBN 80-7254-192-7.Bendová, Petra (ed.). Základy speciální pedagogiky nejen pro speciální pedagogy. Hradec Králové, 2015. ISBN 978-80-7435-422-9.

Požadavky

Student na základě aktivní účasti na přednáškách skládá zápočtový písemný test, zahrnující adekvátní rozsah prezentovaných témat z programu základního přednáškového bloku oboru somatopedie.Na konci prvního ročníku student skládá soubornou zkoušku ze speciální pedagogiky, jejíž rozsah odpovídá obsahu přednášek předmětů Psychopedie 1, Somatopedie 1, Etopedie 1, Tyflopedie 1, Surdopedie 1, Logopedie.

Garant

PhDr. Miroslava Javorská, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miroslava Javorská, Ph.D.