Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Handicap. jedinec a cílové skupiny SPD (KSPECP / LICA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / LICA - Handicap. jedinec a cílové skupiny SPD, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

? Vymezení pojmů, struktura, cíl a metody spec. ped.,otázky normality.? Diagnostika, prevence, poradenství, integrace.Vývoj péče o postižené.? Problematika leváctví, specifické poruchy učení, LMD.? Autismus, rodina a postižené dítě.? Systém speciálních škol a zařízení, legislativa. Organizace zdravotně postiž.? Lidská práva osob se zdravotním postižením.? Psychopedie- mentální retardace, vzdělávání jedinců s MR.? Etopedie - vymezení pojmů, poruchy chování, neurózy, systém zařízení et. typu.? Logopedie- vývojové vady řeči, vady výslovnosti,poruchy tempa řeči,neurózy řeči, možnosti nápravy.? Optopedie-zrakový analyzátor a jeho poruchy, péče o děti s poruchami vidění.? Surdopedie-definice sluchové vady, důsledky sluchových vad, péče o sluchově postižené.? Somatopedie - vady a poruchy hybného ústrojí u školních dětí, DMO,systém péče o děti s tělesným postižením.? Problematika jedinců s více vadami.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je vybavit studenty základními znalostmi z oboru speciální pedagogika s ohledem na jejich další specializaci. Studenti by měli získat určitou orientaci v oboru. Dílčím cílem disciplíny je také v rámci seminářů získat studenty pro práci v různých občanských sdruženích , které se zabývají problematikou jedinců s postižením.

Požadavky

Student vypracuje kazuistiku a její obsahovou a formální stránku obhájí před vyučujícím.

Garant

doc. PhDr. Tibor Vojtko, Ph.D.