Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Somatopedie 1 (KSPECP / MQTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / MQTA - Somatopedie 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Somatopedie jako subsystém integrativní speciální pedagogiky. Definice oboru, jeho historie, obsah a struktura.Terminologie, vztah k ostatním vědním disciplínám.2. Sociální dimenze tělesného postižení.Vývoj vztahu společnosti k tělesně a zdravotně postiženým.3. Počátky organizované péče o tělesně postižené, hlavní představitelé. Vývoj péče o zdravotně oslabenou mládež.4. Vymezení kategorie tělesné postižení. Klasifikace pohybových vad.5. DMO, etiologie,formy. Dětská mozková obrna jako kombinované postižení, diagnostika a pedagogická intervence u jedinců s DMO.6. Somatická nemoc jako psychologický problém.7. Speciálně pedagogická diagnostika TP a ZP a prognostika ve vztahu k možnostem výchovného a vzdělávacího zařazení jedince.8. Systém výchovy a vzdělávání tělesně postižených, pedagogická intervence v raném a předškolním věku.9. Zdraví a nemoc. Charakteristika nemocných a zdravotně oslabených dětí a mládeže. Nejčastější chronická onemocnění a jejich vliv na výchovu a vzdělávání dětí , profesní zařazení mládeže.10. Edukace zdravotně oslabených.Význam a úkoly škol při nemocnicích, ozdravovnách a dětských léčebnách. Herní terapie.11. Speciálně pedagogická centra pro TP a jejich úkoly při integraci těchto žáků do škol běžného typu. Postavení SPC v rámci poradenského systému.12. Andragogika a gerontagogika cílových skupin somatopedie.13. Složky ucelené rehabilitace (léčebná, pracovní, sociální, pedagogická...)Využití moderních trendů a terapií v péči o jedince s tělesným a zdravotním postižením.14. Pracovní uplatnění zdravotně postižených.15. Exkurze v zařízení, poskytujícím péči klientům s tělesným nebo kombinovaným postižením

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je poskytnout ucelený přehled informací o oboru somatopedie. Studenti se seznámí s klasifikací pohybových vad i přístupy a možnostmi rehabiltace a speciálně pedagogické podpory u jedinců s tělesným postižením, zdravotním znevýhodněním či chronickou nemocí.

Požadavky

Zápočet bude udělován za aktivitu při seminářích a na základě vypracování a konzultace tematické seminární práce.Zkouška bude klasifikována na základě ústního prověření znalostí a dovvedností.

Garant

PhDr. Miroslava Javorská, Ph.D.