Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Somatopedie 2 (KSPECP / OQTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / OQTA - Somatopedie 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Pojem, předmět, úkoly a význam somatopedie. Cílové skupiny. Psychologická charakteristika tělesné deformace, sociální význam tělesného postižení.2.Významné osobnosti v dějinách péče o pohybově postižené a jejich pedagogický přínos.3.Nejčastější typy tělesných postižení, jedinec nemocný a zdravotně oslabený. Základní charakteristika jednotlivých postižení, prognóza.4. Klient s kombinovanou vadou v somatopedickém zařízení. Pojem, charakteristika,zařazování dítěte s kombinovanou vadou do speciální školy.5.Soustava škol a zařízení pro tělesně postižené, nemocné a zdravotně oslabené děti. Speciálně pedagogické poradenství při integraci.6.Výchova tělesně postiženého, nemocného, zdravotně oslabeného dítěte v rodině. Modely rodinné výchovy.7.Mimoškolní výchova v internátních zařízeních, nabídka volnočasových aktivit pro tělesně postižené.8.Edukace a rehabilitace tělesně postižených v období dospělosti (možnosti ucelené rehabilitace u klientů se získaným postižením)9.Koncept péče o těžce postižené klienty (kvality života v paliativní péči, hospicové hnutí v ČR)10.Osoby s poruchou mobility a využívání pomůcek v somatopedické péči.11.Exkurze do zařízení pro klienty s tělesným postižením.

Získané způsobilosti

Student je seznámen s teoretickými východisky oboru a ve spojení s ověřením praktických dovedností by měl získat ucelenou orientaci v oboru a znalosti zásad péče o osoby s omezením hybnosti.

Požadavky

Zápočet bude udělen za aktivitu na seminářích, vypracování a přednesení seminární práce na zadané téma. Zkouška formou písemného a ústního zhodnocení znalostí.

Garant

PhDr. Miroslava Javorská, Ph.D.