Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika v práci speciálního pedagoga (KSPECP / PEVSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / PEVSP - Etika v práci speciálního pedagoga, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Současné místo etiky v souboru filosofických disciplín. Vztah etiky k společensko-vědním disciplínám. Etické teorie období helénismu. Římské etické teorie.2) Vývoj etických přístupů, spojených s vývojem pomoci druhým lidem. Význam antické a judaisticko-křesťanské tradice v naší civilizaci. Starý a Nový zákon. Křesťanská etika.3) Schopenhauerův etický přístup - etika založena na soucitu. Nepřítomnost egoistických motivů - kritérium mravně hodnotného jednání. Význam askeze a utrpení. Askeze.4) Formulování základních etických kategorií a jejich různé obsahy. Smysl lidského života. Pocit ztráty smyslu života. Vzájemná pomoc v běžném životě i ve vypjatých situacích.5) Podmínky mravního jednání. Situace morální volby. Svoboda a determinace. Svoboda vůle. Odpovědnost a svoboda. Odpovědnost a tíha odpovědnosti. Míra odpovědnosti za volbu.6) Optimální a kompromisní morální volba. Morální selhání. Mravní konflikty. Tolerance a intolerance ve vztazích mezi lidmi a jejich vliv na vznik, vývoj a zánik (popř. udržování a stupňování) mravních konfliktů.7) Generační, rodinné, partnerské, pracovní a jiné konflikty a jejich důsledky. Mravnost člověka jako činitel jeho životního stylu. Pojem pravda z hlediska etiky. Vyrovnávání se s pravdou. Odpuštění.8) Diskutované problémy v soudobé etice - přehled a stručná charakteristika. "Úpadek" individuální a společenské morálky. Situační etika. Teorie mravní výchovy. Etické aspekty využití výsledků vědeckého poznání.9) Profesní kodexy morálky. Etika lékaře a farmaceuta. Hippokratova přísaha. Etický kodex lékařské profesní organizace. Kodex práv pacienta. Eutanázie a dystanázie, ukončení života na vlastní přání pacienta, přerušení léčby,10) Etika v činnosti pedagoga a sociálního pracovníka. Etické zásady pedagogické činnosti. Kodex práce v oblasti sociální a oblasti práva. Trestní právo a vězeňství jako etický obtížně uchopitelná oblast.11) Morálka a etika v mezních kritických situacích člověka: problematika sebevraždy a přerušení těhotenství, etika umělé reprodukce a tzv. ?regenerační medicíny".12) Mezilidská komunikace a etika ? svoboda a odpovědnost, spolu zodpovědnost pracovníků pomáhajících profesí. Komunikace v pracovním procesu u pomáhajících profesí. Co je to týmová spolupráce.13) Základ etického kodexu speciálního pedagoga. Snaha o vlastní koncipování profesní etiky do oblasti pomoci handicapovaným osobám, kterou vykonává speciální pedagog.14) Filosofie výchovy a její podíl na rozvoji etických témat pedagogické a speciálněpedagogické činnosti.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu Etika v práci speciálního pedagoga je prohloubit a zacílit znalosti tohoto oboru získané v rámci bakalářského studia. Předmět studenty seznamuje s aktuálním pojetím tradičních etických témat a současnými směry myšlení v oblasti aplikovaných či profesních etických přístupů, především v oblasti pomáhajících profesí.

Požadavky

zpracování seminární práce, splnění zápočtových požadavků.

Garant

prof. PhDr. Ilona Semrádová, CSc.

Vyučující

PhDr. Lenka Neubauerová