Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lingvistika a psycholingvistika (KSPECP / PLIPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / PLIPS - Lingvistika a psycholingvistika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Současné směry lingvistiky, kognitivní lingvistika, generativní lingvistika, sociolingvistika.Typologický přístup k jazyku: kvantitativní vs. kvalitativní vs. teoretická typologie, koncepty jazykového typu, fáze typologického výzkumu.2) Konverzační analýza versus teorie mluvních aktů. Strukturní ?problémy? utváření rozhovoru: sekvenční, kategorizační a tematická analýza.3) Korpusová lingvistika a její přínos k poznání obecnějších jazykových zákonitostí a pravidel.4) Současná psycholingvistika, východiska, tematické vymezení, interdisciplinární kontext.5) Řečová komunikace a její modelování. Činitelé řečové komunikace, segmentace řečové komunikace.6) Problematika vztahu mezi záměrem produktora a porozumněním recipienta. Produkce řeči, rozumění řeči, současné teorie porozumění textu.7) Předpoklady řečové komunikace, vývojové souvislosti, mentální slovník, komplexní přístup k předpokladům řečové komunikace.8) Řečově komunikační normy. Společenské aspekty a individuální aspekty řečově komunikačních norem.9) Osvojování jazyka dítětem, specifika dětské řeči, faktory vývoje dětské řeči.10) Základní teoretické koncepce v oblasti osvojování si jazyka dítětem.11) Osvojování cizího jazyka u dospělých (second language acquisition).12) Metody psycholingvistického výzkumu. Teoretické a empirické postupy a komplexní postupy.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu Lingvistika a psycholingvistika je prohloubit teoretické znalosti oborů, získané v rámci bakalářského studia. Předmět studenty seznamuje s aktuálními poznatky v oblasti vývoje lingvistického a psycholingvistického poznání a rozšiřuje znalosti z metodologie a výzkumných postupů používaných v lingvistice a psycholingvistice a přispívá k osvojení si nových metod práce s jazykovým materiálem.

Požadavky

(a) složení písemného testu ? v rozsahu přednášek;(b) zpracování seminární práce.

Garant

prof. PhDr. Ilona Semrádová, CSc.

Vyučující

PhDr. PaedDr. Miloslav Vondráček, Ph.D.