Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopedie 2 (KSPECP / PPSY2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / PPSY2 - Psychopedie 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Raná péče jako sociální terénní služba pro rodiny s dětmi s diagnostikovaným geneticky podmíněným syndromempredikující mentální retardaci, s opožděným psychomotorickým vývojem, s poruchou autistického spektra a s kombinovaným postižením.2) Speciálněpedagogická diagnostika dětí raného věku s diagnostikovaným geneticky podmíněným syndromem predikující mentální retardaci, s opožděným psychomotorickým vývojem, s poruchou autistického spektra a s kombinovaným postižením (využití vývojových škál, diagnostického a metodického manuálu W. Strassmeiera, metodiky Portage atp.).3) Diagnostika mentální retardace.4) Diagnostika poruch autistického spektra.5) Diagnostika osob s Aspergerovým syndromem.6) Institucionalizace péče o jedince s mentální retardací v ČR v kontextu aktuálních legislativních opatření v rámci resortu MŠMT ČR.7) Charakteristika předškolního vzdělávání dětí s mentálním postižením včetně odpovídajících kurikulárních dokumentů (mateřská škola speciální, přípravná třída pro děti ze sociokulturně znevýhodňujícího prostředí, přípravný stupeň základní školy speciální).8) Charakteristika základní školy praktické (cílových skupin, pro které je tento typ školy určen, Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání ? přílohy upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením délky docházky, dosaženého stupně vzdělání).9) Charakteristika základní školy speciální (cílových skupin, pro které je tento typ školy určen, Rámcového vzdělávacího programu pro základní školu speciální, délky docházky, dosaženého stupně vzdělání).10) Didaktické metody a zásady aplikovatelné u cílové skupiny psychopedie.11) Problematika středoškolského vzdělávání osob s mentálním postižením (odborná učiliště, praktické školy dvouleté a jednoleté).12) Tvorba individuálních vzdělávacích plánů pro osoby s mentálním postižením.13) Historie péče o osoby s mentálním postižením a s jinou duševní poruchou ve světě a na území dnešní České republiky (včetně historie zkoumání poruch autistického spektra a terminologie).

Získané způsobilosti

Cílem předmětu Psychopedie 2 je prohloubení znalostí získaných v rámci přednášek Psychopedie 1 se zřetelem ke speciálněpedagogické diagnostice cílových skupin oboru psychopedie a jejich edukaci v oboru psychopedie a seznámení se systémem zařízení spadajících do dikce resortu MŠMT a MPSV dle věku osob s mentálním postižením. Tomuto cíli odpovídají i témata přednášek.

Literatura

Černá, M. Česká psychopedie. Praha: Karolinum, 2008. ISBN 978-80-246-1565-3.Pipeková, J. Osoby s mentálním postižením ve světle současných edukativních trendů. Brno: Paido, 2006. ISBN 80-86633-40-3.Dlouhá, J., Javorská, M., Růžičková, K., Skákalová, T. Seznamte se prosím. Metodický průvodce k organizaci podpory studentů se specifickými potřebami. Hradec Králové: Gaudeamus, 2014. ISBN 978-80-7435-381-9.DLOUHÁ J., DLOUHÝ, M., NEUBAUEROVÁ, L. et. al. Úvod do psychopedie. 2. rozšířené vydání. Hradec Králové: Gaudeamus, 2013. ISBN 978-80-7435-333-8.Bendová, Petra, Dlouhá, Jana, Kalibová, Petra, Kaliba, Martin. Vybrané kapitoly z psychopedie a etopedie nejen pro speciální pedagogy. Hradec Králové: Gaudeamus, 2015. ISBN 978-80-7435-423-6.

Požadavky

Požadavky na studenta:(a) složení písemného testu;(b) prezentace a obhajoba seminární práce.

Garant

PhDr. Jana Dlouhá, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jana Dlouhá, Ph.D.