Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychoterapie (KSPECP / PPSYC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / PPSYC - Psychoterapie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Vymezení oboru psychoterapie. Historie a současnost psychoterapie. Obecné otázky psychoterapie. Definice, charakteristika a cíle psychoterapie. Podpůrná a systematická psychoterapie. Indikace pro psychoterapii.2) Účinné faktory v psychoterapii.3) Terapeutický vztah a pracovní aliance. Proces změny v psychoterapii. Psychoterapeutický proces a ukončení léčby.4) Formy psychoterapie. Základní charakteristika a možnosti využití jednotlivých forem psychoterapie.5) Individuální psychoterapie. Skupinová psychoterapie. Komunitní psychoterapie. Rodinná a párová terapie.6) Svépomocné skupiny.7) Psychoterapeutické školy. Přehled základních psychoterapeutických škol. Možnosti a limity psychoterapeutických směrů ve vztahu k obtížím a tématům klienta.8) Výcvik v psychoterapii, intervize, supervize.9) Etika práce v psychoterapii.10) Prostředky psychoterapie. Psychoterapeutický rozhovor.11) Relaxační metody. Imaginace. Práce s tělem v psychoterapii.12) Expresivní terapie. Artetrapie.13) Muzikoterapie, tanečně-pohybová terapie, dramaterapie.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními pojmy psychoterapie a jejím možném využití v praxi.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na seminářích, úspěšné složení písemného testu, předložení a obhájení seminární práce.Zkouška: Úspěšné složení požadavků vyučujícího.

Garant

Mgr. Martin Kaliba

Vyučující

PhDr. Stanislav Pelcák, Ph.D.