Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (KSPECP / PSOCI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / PSOCI - Sociologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia sociologie. Sociologie jako obor, předmět sociologie a různorodost jeho pojetí, sociologické poznání, sociologická imaginace.2. Vztah sociologie k ostatním vědám. Funkce a struktura sociologie.3. Kořeny sociologie. Sociologie a sociální filozofie. Vznik a vývoj sociologie v 19. století.4. Sociologie 20. století.5. Česká sociologie.6. Metody sociologického poznání. Metody, techniky, etapy sociologického průzkumu.7. Společnost v sociologickém pojetí. Společnost a kultura.8. Sociální struktura. Sociální stratifikace a diferenciace. Sociální mobilita. Problematika legitimizace sociálních nerovností.9. Sociální instituce, organizace, byrokracie.10. Sociální útvary a seskupení. Sociální kontrola.11. Veřejné mínění, fáma, reklama, móda.12. Sociální procesy. Sociální vývoj a sociální změna.13. Sociologické pojetí osobnosti. Socializace, výchova a ritualizace jednání.14. Sociologie životního způsobu.

Získané způsobilosti

Cílem je uvedení do problematiky předmětu Sociologie

Požadavky

Semestrální práce na téma: a) životní cyklus jedince z pohledu sociologieb) skupinová struktura společnostic) globalizaced) byrokracie

Garant

PhDr. Václav Bělík, Ph.D.