Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Somatopedie (KSPECP / PSOML)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / PSOML - Somatopedie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Somatopedie jako vědní obor speciální pedagogiky. Definice oboru, jeho historie, základníterminologie.2. Specifika lidí s tělesným postižením. Somatické, psychické a sociální aspekty tělesnéhopostižení.3. Počátky organizované péče o tělesně postižené, hlavní představitelé. Vývoj péče o zdravotněoslabenou mládež.4. Vymezení kategorie tělesné postižení. Klasifikace pohybových vad.5. DMO, etiologie, formy. Dětská mozková obrna, přidružené příznaky DMO, diagnostikaa pedagogická intervence.6. DMO, komplexní krátkodobý i dlouhodobý rehabilitační program.7. Hry a činnosti pro rozvíjení hybnosti a řeči u dětí s DMO.8. Somatická nemoc jako psychologický problém.9. Speciálně pedagogická diagnostika TP a ZP. Prognostika ve vztahu k možnostem výchovnéhoa vzdělávacího zařazení jedince.10. Systém výchovy a vzdělávání tělesně postižených, pedagogická intervence v raném apředškolním věku.11. Edukace zdravotně oslabených. Význam a úkoly škol při nemocnicích, ozdravovnách adětských léčebnách. Herní terapie.12. Speciálně pedagogická centra pro TP a jejich úkoly při integraci těchto žáků do škol běžnéhotypu.13. Složky ucelené rehabilitace (léčebná, pracovní, sociální, pedagogická). Využití moderníchtrendů a terapií v péči o jedince s tělesným a zdravotním postižením.14. Pracovní uplatnění tělesně a zdravotně postižených.

Získané způsobilosti

Předmět seznamuje se základními okruhy problematiky somatopedie.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na seminářích, úspěšné složení písemného testu, předložení a obhájení seminární práce.Zkouška: Úspěšné složení požadavků vyučujícího.

Garant

PhDr. Miroslava Javorská, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miroslava Javorská, Ph.D.