Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tyflopedie 1 (KSPECP / PTYF1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / PTYF1 - Tyflopedie 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Tyflopedie v systému pedagogických a jiných komplementárních věd (definiční rámec oboru).2) Význam zraku dříve s dnes. Pojetí tyflopedie a vnitřní koheze systému.3) Vývoj tyflopedie v souvislosti s vývojem moderních věd.4) Struktura oboru tyflopedie.5) Terminologie oboru tyflopedie.6) Vliv zrakového postižení na kvalitu života. Cílové skupiny.7) Specifická témata psychologie osob se zrakovým postižením a vliv na rodinu.8) Vliv zrakového postižení na psychomotorický vývoj jedince, komunikaci a sociální chování.9) Socializace a zapojení do společenského života včetně kultury.10) Zásady a limity v komunikaci s osobami slabozrakými a nevidomými, sdělování informací ? snižování informačního deficitu.11) Význam samostatnosti a soběstačnosti, možnosti a limity při studiu a pracovním uplatnění osob se ZP.12) Základní rámce specifik výchovy a vzdělávání slabozrakých a nevidomých dle cílových skupin tyflopedie.13) Význam, cíle a prostředky rehabilitace osob se zrakovým postižením pro integraci / inkluzi.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu Tyflopedie 1 je uvedení do struktury daného oboru a jeho výchozí terminologie, světlení filozofických, sociologických a psychologických východisek pro pedagogické a rehabilitační působení.

Literatura

Kochová, Klára, Schaeferová, Markéta. Dítě s postižením zraku. Praha, 2015. ISBN 978-80-262-0782-5.Janečka, Zbyněk, Bláha, Ladislav a kol. Motorické kompetence osob se zrakovým postižením. Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3953-2.Růžičková, Kamila. Rehabilitace zraku slabozrakých a rozvíjení čtenářské výkonnosti. Hradec Králové, 2015. ISBN 978-80-7435-424-3.Růžičková, Kamila, Skákalová, Tereza. Seznamte se, prosím. Hradec Králové, 2014. ISBN 978-80-7435-381-9.Růžičková, Kamila, Vítová, Jitka. Vybrané kapitoly z tyflopedie a surdopedie nejen pro speciální pedagogy. Hradec Králové, 2014. ISBN 978-80-7435-424-3.

Požadavky

Student na základě aktivní účasti na přednáškách skládá písemný zápočtový test, který zahrnuje adekvátní rozsah prezentovaných témat z programu základního přednáškového bloku oboru tyflopedie.Na konci prvního ročníku student skládá soubornou zkoušku ze speciální pedagogiky, jejíž rozsah odpovídá obsahu přednášek předmětů Psychopedie 1, Somatopedie 1, Etopedie 1, Tyflopedie 1, Surdopedie 1, Logopedie.

Garant

PhDr. Kamila Růžičková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kamila Růžičková, Ph.D.