Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tyflopedie 1 (KSPECP / PTYL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / PTYL1 - Tyflopedie 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní terminologické otázky, specifika zrakového postižení a jeho funkční důsledky, cílové skupiny.2. Tyflologie (dimenze kvality života a společenský status).3. Tyflopsychologie (vliv postižení na vývoj jedince, důsledky v chování a jednání).4. Paradigma, systém a kategorie oboru tyflopedie.5. Kurikulum a prostředky tyflopedie (principy, metody, techniky, formy).6. Specifické požadavky v komunikaci s nevidomými a slabozrakými.7. Specifické požadavky při jednání a edukaci osob se zrakovým postižením (průvodcovské a asistenční služby).8. Základní oblasti speciálně edukační a rehabilitační podpory osob se ZP.9. Instutucionální zajištění edukace a rehabilitace osob se zrakovým postižením.10. Význam a vývoj rehabilitačního inženýrství. Možnosti sociální podpory na získání kompenzačních a rehabilitačních pomůcek.11. Exkurze do speciálního edukačního nebo rehabilitačního zařízení.12. Beseda s osobou s postižením zraku.

Získané způsobilosti

Cílem je uvedení do problematiky předmětu Tyflopedie

Požadavky

Semestrální práce je zadávána na téma:d)Vývoj edukace a rehabilitace osob se zrakovou vadou na území Čech.e)Významné osobnosti světové a české tyflopedie a rehabilitace. f)Historicky významné publikace s tyflopedickým a rehabilitačním poselstvím pro současnost. Zápočet je udělen za aktivní účast při výuce, úspěšné splnění semestrální práce a vědomostního testu.

Garant

PhDr. Kamila Růžičková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kamila Růžičková, Ph.D.