Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tyflopedie 2 (KSPECP / PTYL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / PTYL2 - Tyflopedie 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Specifika kvality života osob se zrakovou vadou, endogenní a exogenní vlivy a činitelé.2. Tyflopsychologie ? reakce na vznik vady a negativní prognózu, akceptace, prevence a diagnostika patologické reakce, možnosti psychologického působení.3. Specifika tyflopedie slabozrakých.4. Specifika tyflopedie nevidomých.5. Specifika tyflopedie raného a předškolního věku (práce s dítětem a rodinou).6. Specifika tyflopedie školního věku (spolupráce s rodinou, učitelem, asistenty, školní integrace).7. Specifika edukace a rehabilitace osob se získaným zrakovým postižením (prostředky rozvoje, kvalifikace a pracovní integrace, samostatnost, partnerský a rodinný život).8. Specifika edukace a rehabilitace v období stáří (prostředky motivace, aktivizace, udržení samostatnosti, možnosti speciální podpory).9. Teorie rehabilitace OZP (základní pojmy, kurikulum, cíle a problémy).10. Sociální rehabilitace a její prostředky (zvyšování samostatnosti, soběstačnosti a spol. uplatnění).11. Pedagogická a pracovní rehabilitace (prostředky rehabilitační podpory).12. Prostředky snižování míry informačního deficitu.13. Specifika tyflopedie a tyflorehabilitace osob s kombinovanými vadami.14. Exkurze do speciálního edukačního nebo rehabilitačního zařízení.15. Beseda s odborníkem a osobou s postižením zraku.

Získané způsobilosti

Cílem je uvedení do problematiky předmětu Tyflopedie

Požadavky

Semestrální práce na témata související s přednáškami:a)Edukační a rehabilitační možnosti podpory v raném a předškolním věku ? poskytující instituce a jejich charakteristika.b)Edukační a rehabilitační možnosti podpory v dospělém věku ? poskytující instituce a jejich charakteristika.c)Edukační a rehabilitační možnosti podpory v období stáří ? poskytující instituce a jejich charakteristika.Zápočet je udělen za aktivní účast při výuce, úspěšné splnění semestrální práce a vědomostního testu. Zkouška prověřuje znalosti studenta ústní formou.

Garant

PhDr. Kamila Růžičková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Kamila Růžičková, Ph.D.