Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pedagogiky (KSPECP / UOXA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / UOXA - Základy pedagogiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

? Předmět pedagogiky. Struktura pedagogiky a vztah pedagogiky k jiným vědám. Pojem výchova, pojetí výchovy v historickém kontextu.? Intencionální a funkcionální výchova. Výchova v širším a užším slova smyslu, znaky výchovy.? Vzdělávání, sebevzdělávání a vzdělání (stupně a druhy). Vztah výchovy a vzdělávání.? Etapy výchovného procesu z hlediska ontogeneze (heteronomní, autonomní, období sociální konformity).? Cíl výchovy. Funkce cíle výchovy. Struktura výchovných cílů.? Podmínky výchovy (vnitřní, vnější). Vztah prostředí a výchovy.Mikroprostředí a makroprostředí, lokální prostředí.? Přehled pedagogických směrů vycházejících z rozdílné preference podmínek výchovy.? Prostředky výchovy (široké a užší pojetí).? Účastníci základního modelu edukace: vychovatel - vychovávaný, charakteristika jednotlivých subjektů modelu.? Vychovatel - vymezení pojmu, požadavky na výkon profese, funkce, rysy tvořivého vychovatele (učitele).? Formy výchovy (formy školní, mimoškolní a rodinné výchovy, sebevýchova) a metody výchovy (obecné vymezení)? Metody výchovy (obecné vymezení). Příklad rozličných tříděnímetod (např. diagnostické metody, výchovně - vzdělávací a metody výzkumné).? Vzdělávací systém (struktura, obecná charakteristika částí systému - příklady).? Školský systém. Přehled mimoškolních vzdělávacích, kulturní a osvětové instituce.? Alternativní pojetí výchovy a vzděláván a současné trendy české pedagogiky

Získané způsobilosti

Seznámení se základním pojmovým aparátem, s přehledem vývoje pedagogického myšlení a organizace výchovy, aktuálními trendy, osvojení si základů práce s odbornou literaturou a se záměrem přispět k orientaci v současném pedagogickém dění.

Požadavky

Předložení a obhajoba příprav se všemi náležitostmi.

Garant

doc. PhDr. Tibor Vojtko, Ph.D.