Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika (KSPECP / VZEA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / VZEA - Etika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Etymologie pojmu, ethos. Etika ? etiketa. Filosofická etika a její smysl2. Hlavní okruhy zájmů etiky, sporné oblasti. Zdůvodnění - eudaimonismus, hédonismus, křesťanská etika3. Hranice netheistické etiky, poměr mravnosti, štěstí a smyslu života.4. Problematika svědomí, vývoj svědomí, morální náhoda, otázka determinace a svobody5. Altruismus a egoismus, etika ctnosti.6. Kognitivní a nonkognitivní teorie7. Úloha rozumu a citu, etický subjektivismus.8. Utilitarismus a deontologie.9. Relativita, relativismus a indiferentismus.10. Kulturní relativismus.11. Současné etické problémy, bezmoc etiky ve 20.st.12. Ekologická etika ? antropocentrismus, biocentrismus13. Ekocentrismus

Získané způsobilosti

Kurs je úvodem do etiky. Předpokládá základní znalosti filosofie ze střední školy. Zaměřuje se na přiblížení základních problémů oboru s náčrtem historických řešení. Důraz se klade na práci s textem a následnou reflexi, na dialogické projasňování sledovaných problémů. Kurs by měl vést k připravenosti samostatné reflexe nad současnými etickými problémy.

Požadavky

Dle instrukcí vyučujícího.

Garant

doc. PhDr. Ivan Hruška, CSc.