Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy somatopedie (KSPECP / WFAB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / WFAB - Základy somatopedie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Somatopedie jako obor speciální pedagogiky, definice, obsah, struktura oboru.2, Vztah oboru somatopedie k jiným vědním disciplínám, speciální pedagogice, logopedii, rehabilitačním oborům medicíny.3. Dějiny a vývoj oboru, vývoj vztahu společnosti k postiženým osobám.4. Rozdělení typů tělesných handicapů a onemocnění ve vztahu k možnostem výchovného a vzdělávacího programu.5. Příčiny a vývoj syndromů a typů tělesných handicapů a onemocnění a zařazování dětí do předškolních a vzdělávacích zařízení.6. Problematika dospělých a stárnoucích osob s tělesným postižením.7. Struktura a obsah rehabilitační péče, léčebná rehabilitace, fyzioterapie a výchovně vzdělávací působení.8. Diagnostika a prognostika v oblasti somatických popuch a onemocnění, spolupráce speciálně pedagogické práce s dalšími obory.9. Systém výchovy tělesně postižených a oslabených osob, zásady výchovy.10.Organizace školních a sociálních zařízení pro tělesně postižené děti a mládež, zařazení škol do systému zdravotnických zařízení.11.Integrační snahy při zajištění výchovy a vzdělávání dětí s tělesným handicapem.12.Současná legislativní a organizační opatření v integraci tělesně a kombinovaně postižených dětí a mládeže.

Získané způsobilosti

Vybavit studenty uceleným úvodem do problematiky tělesně postižených osob, systému vzdělávání v této oblasti a do současných integračních postupů při zařazování tělesně postižených dětí do běžných školních zařízení.

Požadavky

Zápočet bude udělován za aktivitu při seminářích a na základě vypracování a konzultace tematické seminární práce.

Garant

PhDr. Miroslava Javorská, Ph.D.