Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zraková terapie a rehabilitace (KSPECP / ZAAB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPECP / ZAAB - Zraková terapie a rehabilitace, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní termíny a jejich vztahy: zraková terapie, stimulace, reedukace, kompenzace,tyflografika. Přehled vývoje systémů reedukace zraku.2. Komprehenzivní rehabilitace slabozrakých osob. Systém, organizační a legislativní zajištění.3. Systém komprehensívní reedukace zraku, principy, cíle a úkoly reedukace zraku.4. Speciální optické a neoptické pomůcky pro slabozraké.5. Vizualizace a její využití v edukaci a rehabilitaci. Principy vizualizace.6. Zrakový výcvik a doplňkové formy reedukace zraku.7. Kompenzace zraku - využití v edukaci a rehabilitaci. Přehled teorie kompenzace zraku.8. Haptizace a tyflografika ? principy tvorby a didaktika nácviku vnímání tyflografiky.9. Auditizace a její využití v edukaci a rehabilitaci. Principy tvorby zvukového záznamu adidaktika nácviku využívání audioinformací.10.Čich a chuť jako kompenzační prostředky, oblasti využití a tyflopedické zásady u dětí.11. Kompenzační možnosti prostorové orientace a samostatného pohybu12. Význam reedukace a kompenzace pro samostatnost a soběstačnost ? principy a zásady připraktické výchově a sebeobsluze osob se zrakovou vadou.13. Další prostředky kompenzace ? sociální a komunikační dovednosti a jejich rozvíjení v rámcityfloedukace a rehabilitace.

Získané způsobilosti

Cílem je uvedení do problematiky předmětu Zraková terapie a rehabilitace

Požadavky

Semestrální práce na téma:a)Diagnostika prostředí pro slabozraké.b)Optimalizace prostředí; osvětlení a slabozrakost.c)Optimalizace prostředí pomocí kompenzačních a rehabilitačních pomůcek a prostředků.Semestrální úkoly: a)Příprava a realizace vizualizace obrázku a textu.b)Příprava a realizace tyflografického obrázku a audiozáznamu textu.Zápočet je udělen za aktivní účast při výuce, úspěšné splnění semestrálních úkolů a vědomostního testu. Zkouška prověřuje teoretické znalosti studenta ústní formou.

Garant

PhDr. Kamila Růžičková, Ph.D.