Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika zahraničního obchodu (KSPSOC / KEZOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPSOC / KEZOL - Ekonomika zahraničního obchodu, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do teorie zahraničního obchodu.(mezinárodní podnikatelské prostředí, funkce zahraničního obchodu)2. Formy vstupu firem na zahraniční trhy.(důvody a formy vstupu firem na mezinárodní trhy)3. Intenzita a struktura zahraničního obchodu.(intenzita zahraničního obchodu, teritoriální a komoditní struktura zahraničního obchodu)4. Konkurenceschopnost a zahraniční obchod.(základní pojmy konkurenceschopnosti, globalizace a mezinárodní obchod)5. Platební bilance.(horizontální a vertikální struktura platební bilance, rovnováha platební bilance)6. Vnější obchodní a měnová (kurzová) politika.(druhy a kotace měnového kurzu, systémy měnových kurzů)7. Mezinárodní obchod a marketing.(analýza mezinárodního prostředí, zpracování strategického projektu exportní činnosti)8. Obchodně politická opatření.(přístupy k mezinárodnímu obchodu, důsledky omezení obchodu, proexportní politika)9. Integrační procesy a Evropská unie.(mezinárodní ekonomická integrace, integrační seskupení)10. Mezinárodní instituce ve vztahu k mezinárodnímu obchodu.

Získané způsobilosti

Seznámit se základními pojmy používanými v zahraničním obchodě a pochopit souvislosti v mezinárodním dění.

Požadavky

Průběžná kontrola formou diskuse, zápočet udělen po odevzdání a prezentaci seminární práce na zadané téma. Výsledná klasifikace předmětu zahrnuje: úroveň zpracované a prezentované seminární práce, výsledek písemné a ústní části zkoušky.

Garant

Ing. Eva Šimková, Ph.D.