Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo správní (KSPSOC / KPRSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPSOC / KPRSP - Právo správní, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Právo veřejné a soukromé, pojem správního práva, jeho předmět a postavení a jeho prameny;II. Správní činnosti její formy (správní uvážení, správní akt, zásahy pokyny, donucení);III. Veřejná správa, subjekty a vykonavatelé veřejné správy (správní úřady, správní orgány, působnost, pravomoc);IV. Územní samospráva, samostatná a přenesená působnost obcí a krajů, postavení úředníků územně samosprávných celků, veřejná služba, státní služba;V. Veřejnoprávní smlouvy, veřejné užívání, vyvlastnění;VI. Správní řád (předmět úpravy a rozsah jeho působnosti, subjekty správního řízení, průběh řízení, formy rozhodnutí, opravné prostředky);VII. Správní dozor, kontrola veřejné správy;VIII. Správní delikty a jejich trestání (druhy, přestupky, správní řízení ve věcech přestupků);IX. Právo na přístup k informacím ve veřejné správě;X. Správní soudnictví (zákonná úprava, správní soudy, druhy žalob, průběh řízení, opravné prostředky), ústavní stížnost;XI. Náhrada škody a jiné újmy ve veřejné správě

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je pochopení souvislosti mezi různými odvětvími veřejné správy a získání schopnosti aplikace práva při výkonu veřejné správy. Studenti se seznámí s fungováním veřejné správy, s principy správního řízení a trestání, s principy soudní ochrany veřejných subjektivních práv.

Literatura

zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), v platném znění. zákon č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem v platném znění. zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění. zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), v platném znění. zákon č. 150/2002 Sb., soudní řád správní, v platném znění. zákon č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu, v platném znění. zákon č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv, v platném znění. zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění zák. č. 413/2005 Sb. v platném znění. zákon ČNR č. 200/1990 Sb., o přestupcích v platném znění. HENDRYCH, D. et. al. Správní právo, obecná část. MATES, P. a kol. Základy správního práva trestního.

Požadavky

aktivní zájem o problematikuvypracování seminárního úkolu

Garant

PhDr. Václav Bělík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Radka Pavlišová