Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika národního hospodářství (KSPSOC / PEKOH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPSOC / PEKOH - Ekonomika národního hospodářství, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní ekonomické pojmy2. Trh a formování trhu (trh a typy trhů, tržní subjekty)3. Základní makroekonomické veličiny (produkt, zaměstnanost, cenová hladina, vnější ekonomická pozice)4. Základní elementy trhu (nabídka, poptávka, cena, konkurence)5. Peníze a peněžní trh (funkce a formy peněz, historie vzniku, centrální banka, komerční banky)6. Trh práce a nezaměstnanost (nabídka práce, poptávka po práci, míra nezaměstnanosti)7. Inflace (míra inflace, druhy inflace, důsledky inflace)8. Hospodářský cyklus (charakteristika, fáze a důsledky hospodářských cyklů)9. Hospodářská politika státu (úloha státu v ekonomice, cíle a nástroje hospodářské politiky)10. Fiskální politika (cíle, nástroje a druhy fiskální politiky, státní dluh a veřejný dluh)11. Měnová politika (cíle, nástroje a druhy měnové politiky)12. Otevřená ekonomika (platební bilance, měnový kurz, protekcionismus)13. Náklady, výnosy, hospodářský výsledek14. Podnikání (subjekty podnikání právní formy podnikání)

Získané způsobilosti

Poskytnout záklaní ekonomické znalosti nezbytné pro fungování tržní ekonomiky.

Požadavky

Aktivní účast na konzultacích, vypracování a prezentace seminární práce, zápočtový test.Seminární práce na zadané ekonomické téma v rozsahu 2 ? 5 stran textu formátu A4.Studium předmětu bude zakončeno ústní zkouškou.

Garant

Ing. Eva Šimková, Ph.D.