Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální patologie (KSPSOC / PSPAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPSOC / PSPAT - Sociální patologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Sociální patologie jako vědní disciplína2) Agrese, její podstata, druhy agresivního chování.3) Šikana, domácí násilí, divácké násilí4) Extrémismus, činnost sekt5) Kriminalita (vývoj, aktuální stav, druhy trestné činnosti)6) Prostituce (charakteristika jevu, stav, druhy, pohlavní choroby)7) Sebevražednost (charakteristika, vývoj a aktuální stav, formy a druhy)8) Závislosti (obecná charakteristika, fáze utváření, typologie)9) Alkoholismus (charakteristika, aktuální stav, důsledky)10) Nikotinismus (charakteristika, aktuální stav, důsledky)11) Nealkoholová toxikománie (drogy, třídění, charakteristika fyzické a psychické závislosti na jednotlivých drogách)12) Nelátkové závislosti (patologické hráčství, workoholismus a další nelátkové závislosti.)

Získané způsobilosti

Seznámit studenty s historií i aktuálním stavem jednotlivých sociálně patologických jevů (kriminality, sebevražednosti, závislostí, prostituce) charakterizovat průběh vzniku těchto jevů u jednotlivce, fáze a možnosti podchycení těchto jevů, jejich důsledky z hlediska jedince i společnosti. Zvláštnosti a charakteristika těchto jevů u dětí a mládeže. Cílem je získání vědomos- tí o všech těchto jevech, ale též dovedností, které mohou studenti uplatnit v praxi.

Literatura

Kraus,B, Hroncová,j. Sociální patologie. Hradec Králové, 2009. Fišer, S., Škoda, J. Sociální patologie. Praha, 2009.

Požadavky

Zpracování seminární práce na zadané téma v rozsahu cca 5 stran textu.Způsob kontroly: individuální kontrola seminární práce.

Garant

prof. PhDr. Blahoslav Kraus, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Blahoslav Kraus, CSc.