Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do psychoterapie 1 (KSPSOC / PUPS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPSOC / PUPS1 - Úvod do psychoterapie 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kognitivně-behaviorální psychoterapie. Logoterapie a existenciální analýza V. E. Frankla. Humanistická - na proces orientovaná psychoterapie. Eklektická pschoterapie. Obecné otázky psychoterapie. Definice, charakteristika a cíle psychoterapie. Indikace pro psychoterapii. Účinné faktory psychoterapie. Terapeutický vztah. Psychoterapeutický proces. a proces změny v psychoterapii, psychoterapeutický proces. Vybrané formy psychoterapie.Základní charakteristika a možnosti využití forem psychoterapie. Individuální psychoterapie.Skupinová psychoterapie. Komunitní psychoterapie. Rodinná a párová terapie. Svépomocné skupiny. Možnosti aplikace psychoterapie s důrazem na profylaxi a rehabilitaci. Zvláštnosti psychoterapie u dětí a mládeže, psychoterapie u lidí vyššího věku. Vybrané psychoterapeutické metody, základní charakteristika a možnosti využití psychoterapeutických metod. Psychoterapeutický rozhovor. Relaxační metody. Arteterapie a muzikoterapie. Psychogymnastika, psychodrama. Práce se sny a imaginací. Metody kognitivně-behaviorální psychoterapie. Racionálně-emocionální terapie. Výcvik v psychoterapii. Encounterová zážitková skupina s prvky nedirektivní-na proces orientované psychoterapie.

Získané způsobilosti

Seznámit se současnými směry v psychoterapii, jejich základní charakteristikou, hlavními představiteli, cíli a metodami léčby. V praktické - sebezkušenostní části zprostředkovat elementární zkušenost ze skupinové práce vycházející z humanistické - na proces orientované psychoterapie, s důrazem na jejich aplikaci v pedagogické praxi a v primární prevenci u různých cílových skupin skupin populace.

Požadavky

Seminární práce v rozsahu 5 stran (rozbor dvou vybraných děl reprezentujích hlavní směry v současné psychoterapii). Splnění účasti na sbezkušenostní části výuky.Počet pokusů pro udělení zápočtu: 2

Garant

PhDr. Stanislav Pelcák, Ph.D.