Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie zdraví a nemoci (KSPSOC / PZDRN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSPSOC / PZDRN - Psychologie zdraví a nemoci, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět psychologie zdraví, vývoj medicínského myšlení, modely zdraví nemoci 20. a 21. století, holistický přístup ke zdraví a nemoci. Program Zdraví pro 21. století.2. Biopsychosociální faktory ovlivňující zdraví a nemoc, náročné situace a závažné životní události, mikrostresory, pracovní zátěž, socioekonomický gradient.3. Psychosociální rizikové faktory, základní problémy psychosomatiky, multikauzální etiologie onemocnění, psychoneuroimunologie, komplexní léčba onemocnění, léčebné společenství, prevence a rehabilitace.4. Nemoc jako náročná životní situace, chronické onemocnění, zvládání nemoci. Osobnostní zdroje zvládání, resilience, percipovaná sociální opora, rodinný systém a rodinná resilience, subjektivní kvalita života.5. Psychosomatický pacient z pohledu salutogeneze, základní psychosomatická péče, psychologická péče o psychosomaticky nemocné.Duševní hygiena u pomáhajících profesí, rizikové faktory. Duševní krize, akutní krize, chronická krize. Syndrom vyhoření, chronický únavový syndrom. Možnosti prevence. Chování a zdravý životní styl, model postupné změny chování ke zdraví.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními tématy psychologie zdraví a nemoci a možnostmi aplikace v profylaxi, terapii a rehabilitaci klientů a vybraných skupin populace.

Požadavky

- aktivní práce na konzultacích- splnění zadaných dílčích studijních úkolů- doložení četby odborné literatury- zpracování ročníkové práce dle vlastního výběru v rozsahu 10 -15 stran

Garant

PhDr. Stanislav Pelcák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Stanislav Pelcák, Ph.D.