Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Auditoriologie a prezentační technologie (KTP / PT049)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTP / PT049 - Auditoriologie a prezentační technologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět auditoriologie, hygienické požadavky a jejich posuzování, prezentace jako přenosový systém, negativní vlivy působící při prezentacích.2. Optický přenos informací I. - Vlastnosti zraku, zorné pole, osvětlování (požadavky na osvětlení podle typu prezentace, měření hladiny osvětlenosti - luxmetr, subjektivní hodnocení oslnění, vlastnosti světelných zdrojů), nouzové osvětlení.3. Optický přenos informací II. - Obrazové formáty a zorné pole, kritický detail, možnosti a omezení projekční techniky (typy dataprojektorů), seřízení dataprojektoru, nastavení kontrastu a jasu, měření osvětlenosti a parazitního světla na projekční ploše, problematika digitální konverze formátů.4. Optický přenos informací III. - Podmínky viditelnosti, vodorovné a stupňovité auditorium, problematika řešení prezentačních míst, instalace projekční plochy, volba velikosti obrazu pro různé typy prezentací.5. Akustika prostoru - Vlastnosti sluchu, doba dozvuku a její výpočet, srozumitelnost řeči, tlumení dozvuku, akustické materiály a možnosti jejich aplikace.6. Akustický přenos informací I. - Tón, zvuk, hluk, akustický tlak, hladina akustického tlaku, zvukoměr, váhové filtry, měření hladiny hluku zvukoměrem.7. Akustický přenos informací II. - Způsoby ozvučování různých prostorů, jejich výhody a nevýhody, stanovení požadavků, audiovizuální chybové úhly, akustické pole, podmínky slyšitelnosti, vodorovné a stupňovité auditorium, monofonní, stereofonní a prostorový zvuk.8. Reproduktory a reproduktorové soustavy - základní technické parametry, frekvenční a směrové charakteristiky, odhad potřebného výkonu, stanovení instalační výšky. Reproduktorové sloupy a reproduktorové stěny.9. Měření přenosových vlastností ozvučovací soustavy, tónová a šumová měření, vyhodnocení výsledků, korekce na ozvučovaný prostor, testy srozumitelnosti, subjektivní hodnocení akustiky. Výstavní prostory, učebny, kongresový provoz. Mobilní ozvučovací technika.10. Audiovizuální systémy I. - Komponenty audiovizuálního systému, orientace v rozhodujících technických údajích, volba komponent, jejich instalace a propojování. Doplňky audiovizuálního systému (vizualizéry, mikrofony, eliminátory zpětné vazby, zvukové procesory).11. Audiovizuální systémy II. - Nastavení audiovizuálního systému - testovací obrazce, kontrola linearity, ostrosti, konvergence, jasu a kontrastu obrazu, nastavení hlasitosti, vyrovnání frekvenční charakteristiky.12. Audiovizuální systémy III. - Funkce obrazového a zukového materiálu, zásady přípravy, úpravy a korekce zdrojových záznamů pro prezentační systém.13. Moderní trendy v auditoriologii učeben.

Získané způsobilosti

Seznámit studenty s problematikou auditoriologie, zejména v oblasti aplikace prezentační techniky. S využitím dostupné měřicí techniky studenti dovedou orientačně posoudit splnění prostorových a hygienických požadavků, kvalitu osvětlení, podmínky viditelnosti, srozumitelnost, vlastnosti ozvučení a podmínky projekce. Dokáží formulovat návrh řešení prostoru a zajistit správný provoz prezentačních technologií.

Požadavky

účast na výuce min. 80%, není-li studijním a zkušebním řádem stanoveno jinak, vyhovující seminární práce, zvládnutí práce s prezentační technikou

Garant

doc. PaedDr. René Drtina, Ph.D.