Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tělesná a pohybová výchova 1 (KTVS / KZTV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / KZTV1 - Tělesná a pohybová výchova 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cíle, úkoly a prostředky základní gymnastiky. Stavba hodiny TV: úvodní část, rušná část, průpravná část, závěrečná část. Základní cvičební polohy. Nedoporučené cviky. Pořadová cvičení. Technika posilování. Hluboký stabilizační systém.Názvosloví cvičení prostných polohy a pohyby celého těla postoje, kleky, sedy, lehy, podpory, paže, nohy, trup, hlava.Cvičení jednotlivce bez nářadí a náčiní (rušná a průpravná část). Cvičení dvojic bez nářadí a náčiní (rušná a průpravná část). Cvičení s krátkou tyčí, švihadlem (rušná a průpravná část). Cvičení na lavičkách (rušná a průpravná část). Cvičení na žebřinách (rušná a průpravná část).

Získané způsobilosti

Získat teoretické znalosti i praktické dovednosti o správném držení těla, o dělení cviků dle fyziologického účinku. Osvojit si základy pořadových cvičení a tělocvičného názvosloví v rozsahu potřeb školní tělesné výchovy. Seznámit studenty s prostředky základní gymnastiky. Nabyté vědomosti a dovednosti aplikovat v navazujících předmětech v průběhu svého studia.

Literatura

Appelt, Karel. Gymnastické názvosloví. Praha, 1990. Žižka, Jiří. Pořadová cvičení. Bratislava, 1978. Skalická, Eva. Základní gymnastika pro 1. stupeň ZŠ. 1. vyd. Plzeň, 1999. ISBN 80-7082-562-6.Skopová, Marie. Základní gymnastika. Karolinum, 2005. ISBN 978-80-246-2194-4.Hájková, Jana. Základní gymnastika. Praha, 2005. Formánková, Soňa. Základní gymnastika - názvosloví nejčastěji používaných postojů, poloh a pohybů (cvičení prostná). 1. vyd. Olomouc, 2005. ISBN 80-244-1061-3.

Požadavky

Kombinované studium:1. Aktivní účast na konzultaci2. Splnění teoretického testu a písemné zkoušky z názvosloví cvičení prostných3. Splnění kontrolních cviků:1) spojit ruce za zády: stoj rozkročný skrčit vzpažmo L/P dovnitř, zapažmo P/L dovnitř a dotknout se rukama za tělem2) vzpor stojmo, nohy napjaty (výdrž 3 s)3) dřep na celých chodidlech - předpažit (výdrž 5 s)4) stoj na levé/pravé skrčit přednožmo P/L. Švihy pažemi ze zapažení do předpažení a zpět, zavřené oči (výdrž 8 s)5) "semafor": stoj rozkročný připažit. 1. předpažit P, 2. upažit P, 3. vzpažit P, 4. bočným obloukem vpřed připažit P, L totéž o jednu dobu později6) "kliky s koleny na podložce" (důraz na správné provedení) (ženy 10x, muži 20x)7) modifikované "sklapovačky" (provedení skrčmo) 10x

Garant

Mgr. Dana Feltlová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dana Feltlová, Ph.D.