Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tělesná a pohybová výchova 5 (KTVS / KZTV5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / KZTV5 - Tělesná a pohybová výchova 5, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Akrobacie - zpevňování těla, váha předklonmo, stoj na lopatkách. Kotoul vpřed, kotoul vzad, kotouly na šikmé ploše. Stoj na rukou, stoj na rukou a kotoul, přemet stranou.Trampolínka - skok prostý prohnutě, skok se skrčením přednožmo, skok s přednožením roznožmo, skok s celým obratem.Přeskok - roznožka přes kozu na šíř, skrčka přes kozu na šíř.Hrazda - svis vznesmo, svis střemhlav; ze svisu podřepmo - přešvih skrčmo do svisu závěsem v podkolení, ruce na zem a odrazem nohou od hrazdy - seskok. Náskok do vzporu - sešin do shybu stojmo; přešvih vpřed pravou (levou).Kladinka - rovnovážná cvičení: chůze, krokové variace, obraty, poskoky, váha předklonmo; varianty náskoků a seskoků.Kruhy - kruhy v hupu: houpání a obraty u předhupu a záhupu; seskok u záhupu.Šplh: tyč, lano.

Získané způsobilosti

Pokračovat v přípravě posluchačů na budoucí roli učitele na 1. stupni ZŠ, naučit technicky zvládnout níže uvedené cvičební tvary, instalaci a využití gymnastického náčiní a nářadí.

Literatura

Svatoň, Vratislav. Gymnastika metodicky a hrou. Olomouc, 1992. ISBN 80-900925-4-3.Hájková, Jana. Kapitoly z gymnastiky na 1. stupni základní školy. 1. vyd. Praha, 1998. ISBN 80-7184-641-4.Krištofič, Jaroslav. Nářaďová gymnastika. Praha, 2008. Blahutková, Marie. Sportovní gymnastika. 1. vyd. Brno, 1999. ISBN 80-210-2040-7.Ryba, Jiří. Vybrané kapitoly z didaktiky školní tělesné výchovy v obecné škole. Hradec Králové, 1996. ISBN 80-7041-025-6.Svatoň, Vratislav. Gymnastika. Olomouc, 1993. ISBN 80-900925-9-4.Šišková, Eva. Sportovní příprava - gymnastika. Olomouc, 1981.

Požadavky

Kombinované studium :1. aktivní účast na konzultaci,2. splnění praktických sestav:A. šplh: povinných a) tyč - v celém rozsahu (technika), b) lano - do poloviny lana (technika); B. hrazda - ze shybu stojmo přešvih skrčmo do svisu vznesmo, svis střemhlav, svis vznesmo, překotem nazad seskok, zvolna výkrokem stoj před hrazdou, vzpažit;C. roznožka přes kozu našíř - výška nářadí minimálně do pasu cvičence (měřeno z můstku), můstek oddálený alespoň 50 cm;D. akrobacie - volná sestava s povinnými prvky: váha předklonmo, stoj na lopatkách, přemet stranou, stoj (s možností záchrany), stoj na rukou a kotoul (s možností dopomoci), kotoul vzad do vzporu stojmo rozkročného, skok, kotoul vpřed s celým obratem a výskokem;E. trampolínka: a) skok přímý, b) výběr jednoho skoku (skok se skrčením přednožmo, skok s roznožením, skok s jednoduchým obratem).Volitelné:F. kladinka - volná sestava (na dvě délky) s povinnými prvky: náskok (do stoje zánožného L/P), varianty chůze s doprovodným pohybem paží, poskok, prvek se snížením těžiště (dřep), obrat (ve výponu), rovnovážný prvek (váha předklonmo), seskok (prohnutě, se skrčením přednožmo, s přednožením roznožmo, čelným roznožením);G. kruhy dosažné - houpání s obraty (u předhupu a záhupu), u záhupu seskok.Pro studenty nad 35 let povinné:A. šplh - a) tyč (po náskoku na švédskou bednu šplh se shora dolů ), b) lano (po náskoku do shybu provedení "kličky", posun ručkováním);B. hrazda - a) hrazda po ramena: ze svisu ležmo shyb ležmo s výdrží 5 s,b) ze shybu stojmo přešvih skrčmo do svisu vznesmo - závěsem v podkolení obounož: ba) dohmat obouruč na zem, odrazem střídnonož přes stoj na rukou stoj spatný, vzpažit, nebo bb) zpět do svisu vznesmo; C. přeskok - náskok do roznožení na kozu nadél (výška alespoň do pasu), můstek oddálený; D. akrobacie - volná sestava s povinnými prvky: váha předklonmo, stoj na lopatkách, skok, stoj na rukou (s možností dopomocí), stoj s kotoulem přes kozu na šíř, kotoul vpřed (na šikmé ploše) s celým obratem a výskokem, kotoul vzad (na šikmé ploše) do vzporu dřepmo;E. trampolínka po rozběhu skok přímý.Výběrové:F. kladinka - volná sestava s povinnými prvky: náskok, krokové variace s doprovodným pohybem paží, dva obraty (ve výponu, ve dřepu), poskoky, váha předklonmo, seskok.G. kruhy dosažné - houpání s obraty (u předhupu a záhupu), seskok u záhubu.

Garant

Mgr. Dana Feltlová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dana Feltlová, Ph.D.Mgr. Dagmar Vodehnalová