Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika mimoškolní tělesné výchovy (KTVS / PDIMT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / PDIMT - Didaktika mimoškolní tělesné výchovy, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Postavení mimoškolní TVS v životě současného člověka.2. Subjekty zajišťující platformu - škola, volnočasová zařízení, vzdělávací společnosti, církevní subjekty, firemní podpora. Rodina a pohybové aktivity.3. Pojetí a význam domácího cvičení a jeho aplikace.4. Rozvoj moderních platforem mimoškolní TVS - firemní a církevní sport, adrenalinové aktivity. Aktuální světové a tuzemské preference v oblasti volnočasových aktivit.5. Obecné charakteristiky a didaktické aspekty základních rekreačních aktivit člověka. Moderní trendy mimoškolní TVS.6.-7. Zásady realizace rekreačních pohybových aktivit osob se zdravotním omezením. Rekreační aktivity a denní režim.8. Negativní stavy organismu při realizaci mimoškolní TVS - charakteristika, aspekty prevence a nápravy.9.-10. Řízení mimoškolní TVS: Osobnost ?tělovýchovného pedagoga?. Obsah a formy jeho činnosti.11. Typologie osobnosti řídícího tělovýchovného pracovníka v mimoškolní TVS.12. Základní aspekty sportovního tréninku mládeže a dospělých - úkoly, etapy, přístup. Vlastnosti úspěšného trenéra.13. Outdoorové vzdělávání a jejich využití v pohybovém režimu člověka.Semináře:1. Úvod do předmětu2. Exkursní návštěva FITCENTRA + zpracování zprávy ?Aktuální stav FITNESS u nás? (odborný přístup subjektu, vybavenost, atmosféra, nabídky programů a doplňků ? výživa, regenerace, výchova a vzdělávání)3.- 4. Autoreferáty FITNESS (zpracování + prezentace) + diskuse.5. Exkursní návštěva subjektu zaměřeného na MTVS v místě bydliště (DDM, volnočasové kluby, střediska) + zpracování zprávy ?Programová nabídka v oblasti MTVS a hodnocení stavu činnosti.? (druhy PA, organizace kroužků, materiální a personální vybavenost, odbornost, přístup, výchova a vzdělávání)6.- 7. Autoreferáty k tématu SUBJEKTŮ (zpracování + prezentace) + diskuse.8. Aktivní účast na lekci aerobního cvičení (AE, SPINNING, KONDIČNÍ TANEC apod.) + vypracování zprávy (odborný přístup, organizace a řízení lekce, materiální vybavenost, osobní dojem)9.- 10. Autoreferáty k tematice aerobního cvičení (zpracování + prezentace) + diskuse.11.-12. Náhledy na tréninkové jednotce (sportovní trénink) + zpracování zprávy ?Organizace a vedení tréninkové lekce? (osobnostní přístup trenéra, způsoby řízení, osobní postřehy)13. Autoreferáty k tématice sportovního tréninku (zpracování + prezentace) o náhledu tréninkové jednotky.

Získané způsobilosti

Seznámit studenty s úkoly MTVS v životě dětí a mládeže. Objasnit úlohu rodiny při vytváření vztahu k PA, apelovat na dodržení bezpečnosti při MTVS a zdravotní prospěch MTVS, přiblížit psychologické a sociální aspekty MTVS, přiblížit fenomén outdooru v současnosti, přiblížit význam a formy domácího cvičení, charakterizovat základní formy rekreačního cvičení, vysvětlit realizaci rekreačních PA u osob se zdravotním omezením, hovořit o principech pohybového režimu pro děti a mládež, osvojit si základní principy aktivního životního stylu a sportovní přípravy v rámci MTVS.Seznámit posluchače s oblastí řízení MTVS: činnostmi trenéra, cvičitele, rozhodčího a funkcionářů v dobrovolné tělových. hnutí. Přiblížit obecné zásady sportovního tréninku a specifikace osobnosti trenéra.

Literatura

Galloway, Jeff. Děti v kondici. 1. vyd. Praha, 2007. ISBN 978-80-247-2134-7.Perič, Tomáš. Sportovní příprava dětí. 2., dopl. vyd. Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2643-4.Myslivcová, Jiřina. Kapitoly z teorie školní a mimoškolní výchovy. Ostrava, 1985. Choutka, Miroslav. Teorie a didaktika sportu. Praha, 1976. Perič, Tomáš. Identifikace sportovních talentů. Vyd. 1. Praha, 2010. ISBN 978-80-246-1881-4.Svoboda, Bohumil. Stručná pedagogika sportu. Praha, 1996. ISBN 80-7184-842-5.Mužík, Vladislav. Tělesná výchova a zdraví. 1. vyd. Olomouc, 1999. ISBN 80-85783-17-7.

Požadavky

1. Prezentace osobní reflexe z návštěv mimoškolních subjektů, aktivní přístup k diskusi na interaktivních seminářích.2. Aktivní podíl na organizaci sportovní či sportovně rekreační akce - dle aktuálního zadání.3. Zápočtový test.4. Zkouška písemná - splnění testu z probrané látky (otázky z přednáškových okruhů), ústní pohovor (opravné termíny).

Garant

PhDr. Ivan Růžička, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ivan Růžička, Ph.D.