Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kinantropologie (KTVS / PKINA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / PKINA - Kinantropologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. Fundamentální aspekty pohybu člověka. Specifické vědní obory zabývající se lidskou motorikou.3. Vědní obor kinantropologie, vznik, pojetí a předmět.4.-6. Základní pojmy vědního oboru kinantropologie a vztahy mezi nimi (motorika, pohybový režim, výkon, technika pohybu, zdatnost, variabilita motorické výkonnosti člověka aj.)7.-9. Předpoklady člověka pro pohybovou činnost - základní struktura a charakteristika, prvky a fáze motorického učení.10.-11. Věda a sport: Přínos a vybrané metody vědeckého zkoumání v oblasti pohybu člověka.12. Tělovýchovná činnost osob se zdravotním postižením: význam, cíle, úkoly, historické kořeny a současnost, pojetí v ČR.13. Informační zdroje a prameny oboru.

Získané způsobilosti

Analyzovat základní pojmy a problémy vědního oboru. Student by měl pochopit široký kontext obsahu tělesných cvičení a tělovýchovných činností v jednotlivých subsystémech, osvojit si základní odborné pojmy a vztahy mezi nimi, hlouběji pochopit smysl pohybové aktivity v životě člověka a svou budoucí roli v jeho obhajobě, přijmout úkoly a hodnotu tělovýchovy a sportu a prosazovat ji v životním stylu svém i svých svěřenců.

Literatura

Komeštík, Blahoslav. Kinantropologie. Vyd. 1. Hradec Králové, 1998. ISBN 80-7041-686-6 .Komeštík, Blahoslav. Kinantropologie - antropomotorika - metodologie. 1. vyd. Olomouc, 2006. ISBN 80-244-1284-5 .Měkota, Karel. Motorické schopnosti. 1. vyd. Olomouc, 2005. ISBN 80-244-0981-X .Měkota, Karel. Pohybové dovednosti - činnosti - výkony. 1. vyd. Olomouc, 2007. ISBN 978-80-244-1728-8.Komeštík, B. Kinantropologie Antropomotorika Metodologie. U P Olomouc, 2006. ISBN 80-244-1284-5.

Požadavky

1. Aktivní podíl na aktuálním zaměření vědecké práce KTVS v oblasti motoriky člověka (terénní práce).2. Zápočtový test ze základních oblastí z přednáškového cyklu.3. Písemná / ústní zkouška.

Garant

PhDr. Ivan Růžička, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ivan Růžička, Ph.D.