Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kondiční a záchranné plavání (KTVS / PKOZA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / PKOZA - Kondiční a záchranné plavání, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:Teorie techniky a biomechaniky plavání. Historie plavání. Systém plaveckých sportů, pravidla, soutěže. Didaktika plavání. Úvod, obsah a cíle ZPV a ZdPV. Technika a metodika plaveckých způsobů prsa, znak a kraul. Základy sportovního tréninku. Kondiční plavání, prostředky rozvoje zdravotně orientované zdatnosti v oblasti plavání a dalších plaveckých sportů a pohybových aktivit ve vodě. Vodní záchranná služba. Skoky do vody. Synchronizované plavání. Dálkové plavání. Vodní pólo.Cvičení:Vznášení, splývání, šlapání, odvozené plavecké způsoby. Pády a skoky do vody, hry pro osvojování ZPD.Metodika a organizace výuky plaveckého způsobu prsa, znak a kraul.Potopení a plavání pod vodou. Plavání ve ztížených podmínkách. Nácvik skoku po hlavě. Organizace her v hluboké vodě, štafety, organizace her v mělké vodě.Vodní záchrana - dopomoc unavenému plavci, přiblížení k tonoucímu, jeho uchopení a narovnání, techniky tažení tonoucího, techniky vytažení tonoucího z vody, techniky obrany zachránce. Nácvik záchranného komplexu 1 a 2.Základní prvky synchronizovaného plavání. Aquajogging. Základní prvky vodního póla. Základní prvky skoků do vody. Aquagymnastika. Aquarobik.

Získané způsobilosti

Semináře: Seznámit se s obsahem, cíli a organizací plavecké výuky, sportovního a záchranného plavání a dalších plaveckých sportů. Získat teoretické poznatky z biomechaniky, techniky, metodiky, historie a fyziologie vztahující se k plavání.Cvičení: Seznámit se s obsahem, cíli a organizací plavecké výuky, sportovního a záchranného plavání a dalších plaveckých sportů. Umět uplatnit získané teoretické vědomosti v praxi s důrazem na správnou metodiku a organizaci plavecké výuky. Využívat hry a nové trendy v oblasti plaveckých sportů. Osvojit si základní prvky vodní záchranné služby.

Literatura

Bělková-Preislerová, Taťána. Didaktika plavecké výuky. Praha, 1994. ISBN 80-7066-837-7.Roztočil, Tomáš. Technika a didaktika plavání. 1. vyd. Hradec Králové, 1996. ISBN 80-7041-613-0.Hofer, Zdeněk. Technika plaveckých způsobů. 1. vyd. Praha, 2000. ISBN 80-246-0169-9.Giehrl, Josef. Plavání. České Budějovice, 2000. ISBN 80-7232-126-9.Counsilman, James E. Závodní plavání. Praha, 1974. Hoch, Miloslav. Plavání. Praha, 1983. Čechovská, Irena. Plavání. 2., přeprac. vyd. Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2154-5.

Požadavky

1. Klasický záchranný komplex2. Americký záchranný komplex3. Plavání pod vodou (27m M, 25m Ž)4. Lovení předmětů (3 puky)5. Uplavat 300 metrů dle požadavků vyučujícího6. Písemný test7. Technicky správné provedení vybraných metodických prvků

Garant

Mgr. Tomáš Roztočil

Vyučující

Mgr. Tomáš RoztočilMgr. Brigita Stloukalová, Ph.D.