Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní gymnastika (KTVS / PMOGY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / PMOGY - Moderní gymnastika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní přednáška - seznámení s disciplínou moderní gymnastika, charakteristika sportu určeného pouze ženám, sféra rekreační a závodní, ukázka typizovaného náčiní - švihadla, míče, obruče, stuhy, kužele.Opakovací hodina cvičení bez náčiní, skupiny cvičení lokomočních - chůze, běhy, poskoky, skoky, taneční kroky, cvičení na místě - rovnováha, vedený pohyb, švihový pohyb, pohybové vazby.Švihadlo - volba správného náčiní vzhledem k výšce postavy, držení náčiní vzhledem k prostoru, základní technika - držení, houpání, kroužení, vypouštění, obtáčení, namotávání, vyhazování, osmy, přeskoky - na místě snožmo, jednonož, skrčmo, zkřižmo, střídnonož, vzad. Přeskoky s pohybem z místa, střídnonož s meziskokem, bez meziskoku, vpřed i vzad, cvalové poskoky vpřed a stranou, vazby přeskoků s kroužením švihadla bočným i vodorovným. Improvizace na zadané hudební téma 8 taktů. Předvedení vytvořené pohybové etudy.Míč - základní manipulace, předávání, vedení prostorem všemi rovinami, pohyby obloukem, kruhem, osmou, vtáčení vytáčení, házení, chytání, převalování, roztáčení, odrážení. Pohyby s náčiním z místa, odrážení, skoky s míčem. Cvičení v řadách čelně k sobě, různé výměny ve dvojicích házením, kutálením, odrážením. Tvorba krátké společné skladby, individuální improvizace s míčem.Obruč - základní manipulace, různé způsoby držení, zaujímání poloh v prostoru, předávání, komíhání, klopení, přetáčení, roztáčení, kutálení, odrážení, proskakování, ťukání, pohyby obloukem, kruhem, osmou, házení, chytání z pevného do pevného držení. Kroužení vpřed a vzad, vyhazování a chytání z kroužení do kroužení, skoky, vykopnutí. Vazby na hudbu, výměna náčiní ve dvojicích, povinná sestava s obručí.Kužele - seznámení s náčiním, popis částí, možnosti držení. Cvičení v pevném držení - předávání, klopení, vztyčování, ťukání, pohyby obloukem, kruhem, komíhání, házení, chytání, kutálení, roztáčení. Nácvik kroužení - očko, špetka. Volné držení, mlýnky, přeskoky, proskoky. Nácvik povinné individuální sestavy.Stuha - popis náčiní, základní technika, držení v prodloužení paže - oblouky, kruhy, osmy, házení, chytání, průskoky, přeskoky. Držení v prodloužení předloktí - oblouky, kruhy. Pohyby vycházející ze zápěstí - spirály, vlnovky. Improvizace.Tvorba volné společné skladby s libovolně zvoleným náčiním na danou hudební předlohu.Tvorba individuálních sestav s libovolně zvoleným náčiním na volně zvolenou hudebnípředlohu (náčiní se musí lišit od společné skladby).Plnění praktických zápočtových požadavků - předvedení společné skladby a sestav individuálních.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je zvládnutí cvičení s náčiním a použití prvků a vazeb v povinných i volných pohybových sestavách. Tvorba sestav je individuální i společná.

Literatura

Fialová, M., Keszöcze, E. Moderní gymnastika. Bratislava, 1991. Livorová, H., Petrová, B., Freyová, M. Názvosloví cvičení s náčiním v moderní gymnastice. Praha, 1988. Novotná, V. Pohybová skladba ve školní tělesné výchově. Praha, 1995. Langová, H. Využití klasické taneční techniky v moderní gymnastice. Praha, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na výuce 80%.Splnění společné skladby.Splnění individuální skladby.

Garant

Mgr. Dagmar Vodehnalová

Vyučující

Mgr. Dagmar Vodehnalová