Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tělesná výchova 1 (KTVS / PMTV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / PMTV1 - Tělesná výchova 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teorie: Rámcový program předškolní výchovy a tělesná výchova v něm. Základní pohybový fond a cíle jeho rozvoje.Praxe: Pravidla rozcvičování, zásady pro posilování a protahování. Polohy těla a pohyby částí těla. Rovnováha a její rozvoj. Lezení a plazení. Chůze. Běh - abeceda, rozvoj rychlosti, změny směru, rozvoj vytrvalosti, orientace v prostoru. Skoky - seskok, hry, překážkové dráhy. Ovládání vybraných sportovních náčiní a míčů. Síla - kruhový provoz. Obratnost - cvičení na stanovištích.

Získané způsobilosti

Seznámit se s cíli tělesné výchovy v předškolní výchově a s metodami rozvoje základního pohybového fondu, vytvořit si zásobník her a činností pro rozvoj základního pohybového fondu vhodných pro děti předškolního věku a prakticky si je osvojit. Vést studenty k aktivnímu přijetí zásad zdravotně orientované tělesné výchovy a k jejich využití ve vlastním životě. Při plnění těchto cílů využívat různá prostředí - dětská a sportovní hřiště, volnou přírodu, tělocvičnu.

Literatura

Krištofič, Jaroslav. Gymnastika pro zdravotní a kondiční účely. Vyd. 1. Praha, 2000. ISBN 80-85866-54-4.Dvořáková, Hana. Pohybem a hrou rozvíjíme osobnost dítěte. Vyd. 2., aktualiz. Praha, 2011. ISBN 978-80-7367-819-7.Claycomb, Patty. Školka plná zábavy. Praha, 1996. ISBN 80-7178-069-3.Dvořáková, Hana. Pohybem a hrou rozvíjíme osobnost dítěte. Vyd. 1. Praha, 2002. ISBN 80-7178-693-4.Krištofič, Jaroslav. Pohybová příprava dětí. 1. vyd. Praha, 2006. ISBN 80-247-1636-4 .

Požadavky

1. 80% aktivní účast v hodinách.2. Příprava na rozcvičku: 8-10 cviků, správně seřazených, splňujících požadavky na ranní cvičení v mateřské škole - šablona pro přípravu dostupná z: .3. Teoretický test.4. Vytvořit vlastní zásobník her a pohybových činností k zadaným tématům - to bude první část tzv. portfolia pro tělesnou výchovu v mateřské škole, které bude doplňováno v průběhu dalšího studia; - pokyny pro zásobník: 5 her pro rušnou část, 5 her pro rozvoj rychlosti (akční i reakční), 5 her pro rozvoj vytrvalosti, 5 her pro rozvoj síly, 20 cviků vhodných pro průpravnou část (grafické znázornění, popis správného provedení a fyziologický účinek cviku).

Garant

Mgr. Brigita Stloukalová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Brigita Stloukalová, Ph.D.