Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Orientační sporty (KTVS / PORSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / PORSP - Orientační sporty, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu - teoretické seznámení se širokou škálou orientačních aktivit a sportů, které lze využít při trávení volného času, historií a současností, možnostmi tréninku a organizace aktivit, základy práce s buzolou a mapou, využití orientace v rekreačním prostředí.Cvičení s mapou: mapové symboly a popisy kontrol, mapové skládačky, umísťování dílců do mapového torza, kreslení kontrol, práce s vrstevnicí, mapování terénu.Náplň terénní výuky v různých tréninkových formách:Orientační hry a činnosti zaměřené na volný čas.Orientační běh - linie, hvězdice, okruhy, shluky, sudá ? lichá, paralelní bodovačka, paměťový orientační běh, hadice, OB s potlačenou informací.Minirogaining.Parkový OB.Městský O-sprint.Štafety v OB.Geocaching - základy aktivity s GPS a mapovými podklady, ?lovení? konkrétních schránek v městském prostředí a okolí HK. Využití v pohybové rekreaci dětí, mládeže a dospělých.MTBO - základy orientačního sportu na horských kolech (dle možností)Nové trendy v orientačních aktivitách.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je osvojení základních dovedností a vědomostí o vybrané škále orientačních sportů jako příprava pro budoucí tělovýchovnou, organizační a řídící činnost zaměřenou na aktivní volný čas.

Literatura

Hnízdil, Jan. Orientační sporty. 1. vyd. Praha, 2005. ISBN 80-247-1058-7.Koč, Břetislav. Orientační běh. Praha, 1975. Kirchner, Jiří. Orientační hry nejen do přírody. 1. vyd. Praha, 2004. ISBN 80-247-0798-5.

Požadavky

Zápočtové požadavky:1. Aktivní účast na výuce (min. 80%).

Garant

PhDr. Ivan Růžička, Ph.D.