Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rytmická gymnastika b (KTVS / PRYGB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / PRYGB - Rytmická gymnastika b, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Švihadlo - volba správné délky náčiní, úprava držení, základní technika - pohyby obloukem, kruhem, osmou, předávání, komíhání, kroužení, obtáčení, namotávání, vypouštění,průskoky, přeskoky složeného švihadla. Přeskoky rozloženého švihadla, snožmo, střídnonož, jednonož, zkřižmo, roznožmo, s meziskokem a bez meziskoku, na místě, z místa, vpřed a vzad. Přeskoky tanečními kroky, skoky, vyhazování, chytání. Vazby.Míče - volba správné velikosti, odlišení techniky herní od gymnastické. Vtáčení, vytáčení, předávání, převalování, roztáčení, odrážení, házení, chytání na dlaně a na hřbety. Odvinování, navinování. Kutálení po zemi, po těle, skoky s vyhazováním míče, skoky přes míč, skokys odbíjením míče o zem. Výměny míče ve dvojicích házením, kutálením, odbitím. Vazby prvků s míčem.Obruče - určení vhodné velikosti. Cvičení v držení pevném - obloukem, kruhem, osmou,předávání, překlápění, klopení a vztyčování, protažení, prolézání, procházení, roztáčení,kutálení, přetáčení, ťukání, odrážení. Volné držení - komíhání, kroužení, házení, chytání, vykopnutí, proskakování, přeskakování.Cvičení ve dvojicích - výměna náčiní házením s různou rotací i bez, kutálením. Vazby prvků s obručí.Kužele - popis náčiní, historie cvičení s kuželi. Držení kuželů pevné, volné. Pohyb s kuželi v prostoru, roviny. Pohyby obloukem, kruhem, osmou, předávání, klopení, vztyčování, ťukání, roztáčení, kutálení, komíhání. Volné držení v očku - kroužení za, nad a vně ruky. Volné držení ve špetce - kroužení pod, uvnitř a před rukou. Soudobé a nesoudobé kroužení, mlýnky.Vyhazování a chytání bez rotace a s rotací, soudobě a nesoudobě. Přeskoky a proskokykuželů. Vazby prvků s kuželi.Stuha - popis náčiní, technika. Pohyby vycházející z ramene, lokte a zápěstí. Oblouky, kruhy, osmy, předávání, překračování, přeskoky, průskoky, vlnovky, spirály, vypouštění, házení, chytání. Vazby prvků se stuhou.Závoje (šátky, praporce) - seznámení s náčiním, základní držení. Pohyby po křivkách - obloukem, kruhem, osmou, vlnovkou. Vyhazování, chytání. Vše procvičíme v držení jednoruč i obouruč.Naučení se a procvičení zápočtových vazeb se švihadlem, míčem, obručí a kuželi.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu ovládají studenti základní techniku cvičení s náčiním (švihadla, míče, obruče, stuhy, kužele), prvky a jednoduché vazby. Seznámí se také s netypickým náčiním (praporce, šátky aj.).

Literatura

Livorová, H., petrová, B., Freyová, M. Názvosloví cvičení s náčiním v moderní gymnastice. Praha, 2002. Panská, Š. Cvičíme pro radost. Základy cvičení s náčiním. Praha, 1998. Horáková, Draha. Cvičíme s náčiním. 2.vyd. Praha, 1979.

Požadavky

Aktivní účast na výuce 80%.Splnění pohybových vazeb s náčiním.

Garant

Mgr. Dagmar Vodehnalová

Vyučující

Mgr. Dagmar Vodehnalová