Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální patologie a prevence (KTVS / PSOCP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / PSOCP - Sociální patologie a prevence, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek a seminářů:Teorie sociálních deviací. Obecná charakteristika sociálních deviací a jejich třídění. Příčiny sociálních deviací, přístupy sociologický, biologický, psychologický a více faktorový. Sociálně negativní jevy (nezaměstnanost, rozvodovost, populační nerovnováha, bezdomovectví), jejich charakteristika. Asociální jevy a jejich charakteristika (šikana, extrémistická hnutí, sekty, poruch chování). Kriminalita (pojem, vývoj a aktuální stav u nás, druhy, trestná činnost dětí a juvenilní delikvence). Prostituce (charakteristika jevu, aktuální stav, pohlavní choroby). Sebevražednost (charakteristika problému, vývoj a aktuální stav u nás, formy sebevražednost dětí a mládeže). Závislosti (obecná charakteristika, fáze utváření, typologie). Alkoholismus, nikotinismus (charakteristika problémů, aktuální stav u nás, vznik a průběh těchto závislostí). Nealkoholová toxikománie (drogy, jejich třídění, charakteristika fyzické a psychické závislosti. Ostatní závislosti a jejich charakteristika (patologické hráčství, workoholismus). Problematika prevence a terapie sociálních deviací (typy prevence, formy a možnosti prevence a terapie).

Získané způsobilosti

Orientovat se v dané oblasti sociálních deviací, osvojit si základní pojmy, osvojit si vědomosti i jisté dovednosti analýzy příčin těchto jevů. Seznámit s různými teoriemi výkladu sociálních deviací a ukázat souvislost sociálně deviačního životního stylu s výskytem sociálních deviací, charakterizovat průběh vzniku těchto jevů.

Požadavky

Předmět je zakončen zápočtem a zkouškou (písemný test a ústní část) podle daných požadavků. Udělení zápočtu je na základě průběžného plnění úkolů v seminářích a vypracování seminární práce.

Garant

prof. PhDr. Blahoslav Kraus, CSc.

Vyučující

PhDr. Václav Bělík, Ph.D.