Předmět Výživa a stravování (KTVS / PVYZI)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / PVYZI - Výživa a stravování, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Témata přednášek:Výživa a naše zdraví. Základní pojmy ve výživě. Trávicí soustava, metabolismus. Charakteristika základních živin ? sacharidy, lipidy, bílkoviny a jejich význam. Vláknina. Vitamíny. Minerální látky. Voda v organismu, pitný režim. Zásady správného stravování. Nákup, uchovávání potravin. Stravování, školní stravování. Hodnocení výživového stavu člověka, poruchy výživy. Energetické hodnoty potravin, hodnocení jídelníčku. Diety.
Získané způsobilosti
Cílem předmětu je seznámit studenty se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi v souvislosti s primární prevencí civilizačních chorob. Podat základní informaci o dietních režimech, nejčastějších metabolických chorobách.
Literatura
Manuál prevence v lékařské praxi - II. díl Výživa. Praha, 1995. Brázdová, Z. Výživa člověka, projekt 5x denně. Brno, 1993. Műllerová,D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 2003. Marádová,E. Poruchy příjmu potravy. 2003. Fraňková, S. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. 2000. Kunová, Václava. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha, 2004. ISBN 80-247-0736-5.
Požadavky
Zápočet: Aktivní účast v seminářích, vypracování seminární práce.Zkouška: písemný test, ústní zkouška
Garant
prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.
Vyučující
prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.PaedDr. Dana Fialová, Ph.D.