Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tělesná a pohybová výchova 5 (KTVS / PZTV5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / PZTV5 - Tělesná a pohybová výchova 5, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Akrobacie - zpevňování těla, váha předklonmo, stoj na lopatkách. Kotoul vpřed, kotoul vzad, kotouly na šikmé ploše. Stoj na rukou, stoj na rukou a kotoul, přemet stranou.Trampolínka - skok prostý prohnutě, skok se skrčením přednožmo, skok s přednožením roznožmo, skok s celým obratem.Přeskok - roznožka přes kozu na šíř, skrčka přes kozu na šíř.Hrazda - svis vznesmo, svis střemhlav; ze svisu podřepmo - přešvih skrčmo do svisu závěsem v podkolení, ruce na zem a odrazem nohou od hrazdy - seskok. Náskok do vzporu - sešin do shybu stojmo; přešvih vpřed pravou (levou).Kladinka - rovnovážná cvičení: chůze, krokové variace, obraty, poskoky, váha předklonmo; varianty náskoků a seskoků.Kruhy - kruhy v hupu: houpání a obraty u předhupu a záhupu; seskok u záhupu.Šplh ? tyč, lano.

Získané způsobilosti

Pokračovat v přípravě posluchačů na budoucí roli učitele na 1. stupni ZŠ, naučit technicky zvládnout níže uvedené cvičební tvary, instalaci a využití gymnastického náčiní a nářadí. Praktické pokusy studentů při vedení rušné a průpravné části hodiny na zadané téma.

Literatura

Svatoň, Vratislav. Gymnastika metodicky a hrou. Olomouc, 1992. ISBN 80-900925-4-3.Krištofič, Jaroslav. Nářaďová gymnastika. Praha, 2008. Blahutková, Marie. Sportovní gymnastika. 1. vyd. Brno, 1999. ISBN 80-210-2040-7.Ryba, Jiří. Vybrané kapitoly z didaktiky školní tělesné výchovy v obecné škole. Hradec Králové, 1996. ISBN 80-7041-025-6.Svatoň, Vratislav. Gymnastika. Praha, 1997. ISBN 80-205-0542-3.Svatoň, Vratislav. Gymnastika. Olomouc, 1993. ISBN 80-900925-9-4.

Požadavky

Prezenční studium:1. aktivní účast v hodinách,2. splnění mikrovýstupu (rušná a průpravná část hodiny),3. splnění praktických sestav povinných:A. šplh:a) tyč - v celém rozsahu (technika), b) lano - do poloviny lana (technika); B. hrazda: a) ze svisu stojmo nadhmatem náskok do vzporu sešin do shybu stojmo,b) ze svisu stojmo nadhmatem přešvih do svisu vzadu vznesmo, svis vzadu střemhlav, svis vzadu vznesmo, překotem nazad svis vzadu stojmo, zvolna výkrokem stoj před hrazdou, vzpažit;C. přeskok - roznožka přes kozu našíř: výška nářadí minimálně do pasu (měřeno z můstku), můstek oddálený minimálně 50 cm.D. akrobacie - volná sestava s povinnými prvky: váha předklonmo, stoj na lopatkách, přemet stranou, stoj na rukou (s možností záchrany), stoj na rukou a kotoul (s možností dopomoci), kotoul vzad do vzporu stojmo rozkročného, kotoul vpřed s celým obratem a výskokem, skok;E. trampolínka: a) skok prostý prohnutě, b) výběr jednoho skoku (skok se skrčením přednožmo, skok s roznožením, skok s jednoduchým obratem).Výběrové:F. kladinka - volná sestava (na dvě délky) s povinnými prvky: náskok (do stoje zánožného L/P), varianty chůze s doprovodným pohybem paží, poskok, prvek se snížením těžiště (dřep), obrat (ve výponu), rovnovážný prvek (váha předklonmo), seskok (prohnutě, se skrčením přednožmo, s přednožením roznožmo, čelným roznožením);G. kruhy dosažné - houpání s obraty u předhupu a záhupu, u záhupu seskok.

Garant

Mgr. Dana Feltlová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dana Feltlová, Ph.D.Mgr. Dagmar Vodehnalová