Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Preventivní a tělovýchovné lékařství (KTVS / TVPTL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / TVPTL - Preventivní a tělovýchovné lékařství, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Svalová kontrola pohybu, nervová kontrola pohybu, periferní a centrální dráhy.2. Energetické zdroje pro pohyb.3. Bazální metabolismus, energetický výdej u jednotlivých sportů.4. Příčiny únavy.5. Hormonální regulace při fyzických aktivitách.6. Metabolická adaptace na zátěž.7. Reakce kardiovaskulárního systému na zátěž, vliv tréninku.8. Reakce dýchacího systému na zátěž, vliv tréninku.9. Reakce krve na zátěž, vliv tréninku.10. Mechanismy tepelné regulace organismu.11. Reakce organismu ve větších nadmořských výškách.12. Reakce organismu při potápění.13. Reakce organismu ve stavu beztíže.14. Problémy dětského věku.15. Problémy ženského organismu.16. Problémy vyšších věkových kategorií.17. ICHS a její prevence, cvičení po infarktu myokardu(videokazeta).18. Doping a jeho problémy.19. Formy sportovního tréninku, přetrénování.20. Aerobní, anaerobní metabolismus, anaerobní práh.21. Ergometrie u sportovců.22. Nejčastější úrazy v jednotlivých sport. disciplínách.23. Chronická postižení pohybového systému.24. Syndrom přetrénování.25. Preventivní prohlídky výkonnostních sportovců.26. Problémy zákazu tělesné zátěže u akutních onemocnění.27. Tělesná aktivity u lidí po infarktu myokardu.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámení studentů se zákonitostmi získávání a spotřeby energie, různých typů metabolismu, s reakcí organizmu na zátěž, s vlivem tréninku, syndromu přetrénování, s problémy tepelné regulace, s tělesnými aktivitami v extrémních podmínkách, s primární prevencí civilizačních chorob z hlediska součinnosti s pedagogickými pracovníky.

Požadavky

Zkouška písemná a ústní- písemný test max. 25% chyb. 80% aktivní účast na přednáškách

Garant

PaedDr. Dana Fialová, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Karel Barták, CSc.