Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rytmická gymnastika (KTVS / TVRGY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / TVRGY - Rytmická gymnastika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hudební teorie pojmy tempo, dynamika, noty a pomlky, frázování, melodie, takt, rytmus, charakter.Zdravotní účinky cvičení, hudba a pohyb, vývoj rytmické gymnastiky.Držení těla, klasická taneční průprava na zemi, u opory.Chůze - podle směru, délky kroku, rychlosti, pohybu těžiště, chůze netypické, pohyb chůzí v různých útvarech, individuálně, skupinově.Použití rytmizačních nástrojů při jednoduchém pohybu prostorem - ozvučná dřívka, kastaněty, triangl, činelky, bubínek, chrastítka apod.Běhy - základní rozdíl mezi během a chůzí, dělení běhů podle rychlosti, směru, délky kroku. Poskoky - princip pohybu, cvaly, poskočný krok, poskoky na místě. Dvojposkočný krok, poskoky z místa, předskok.Pohyby vedené a švihové - rozdíl. Pohyby vedené - horními končetinami, dolními končetinami, vlny trupu, vlny paží. Osma paží soudobá.Rovnovážná cvičení - princip rovnováhy, pohyby rovnovážné v nízkých polohách, rovnováha při chůzi, rovnováha na místě, nácvik váhy předklonmo.Obraty - obrat vyšlapávaný, zkřižný, pirueta stejnostranná.Skoky - s kolmým stoupáním těžiště na místě - snožmo, jednonož, zkřižmo, skrčmo, s obraty, s pohyby paží.Skoky s kolmým stoupáním těžiště z místa - s přednožením, zanožením, unožením, nůžky, čertík, kadet, horein.Skoky s šikmým stoupáním těžiště - dálkový, jelení.Běhy po křivkách - po oblouku, kruhu, osmě - běh dostředivý a odstředivý.Taneční kroky - chůze přísunná, přísunná s obraty, přeměnná, sousedská, mazurka na tři a na dva kroky, řezanka hladká a dvojřezanka, polka - hladká, poskočná, dvojpolka.Nácvik kroků individuálně a skupinově - řady, kruh, zástupy.Technika a metodika cvičení se švihadlem.Tvorba malých pohybových etud bez náčiní - improvizace na zadanou hudební předlohu, společný nácvik krátkých vazeb, individuální tvorba vlastní pohybové skladbičky, předvedení.Nácvik pomalé části zápočtové sestavy.Nácvik skokové a závěrečné části zápočtové sestavy.Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Seznámení se s pojmy hudební teorie a jejich procvičení v praktických činnostech, zvládnutí všech skupin pohybů bez náčiní, částečně s náčiním, základní taneční kroky.

Literatura

Kostková, J., Mihule, J., Šťastná, D. Rytmická gymnastika. Praha, 1990. Režný, P. Elementární hudební teorie I. Olomouc, 2005. Popovič, Mikuláš. Hudební nauka. Vyd. 1. Ústí nad Labem, 2003. ISBN 80-7044-511-4.Krapková, H., Šopková, J. Rytmická gymnastika a současné gymnastické aktivity s hudbou ve školní tělesné výchově. Olomouc, 1995.

Požadavky

Aktivní účast na výuce 80%.Zvládnutí povinné zápočtové sestavy bez náčiní. Splnění písemného testu.

Garant

Mgr. Dagmar Vodehnalová

Vyučující

Mgr. Dagmar Vodehnalová