Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tanec a pohybová skladba (KTVS / TVTAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / TVTAN - Tanec a pohybová skladba, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teorie tanců, dělení naší taneční kultury na dvě základní oblasti, zajímavá místa po stránce geografické, vývoj taneční kultury, historické vrstvy.Taneční názvosloví, kroky, figury, držení, choreografické tvary. Country tanec.Historie pohybové skladby, vývoj, současná tvorba.Taneční chůze, taneční kroky, přísunný, přeměnný, kvapík.Polkový krok, polka hladká, poskočná, dvojpolka.Tanec Klenutá, Školácká, Šmikuranda, Pasačka.Taneční kroky poskočné, řezankové, čtyřdup.Řezanka, Pantoflíčky.Taneční kroky, dvojpolka, obkročák. Dvojpolka - hladká, poskočná . Obkročák - hladký, poskočný.Tanec Doudlebská, Křižák, Nechoď tam.Country tanec - základní krok individuálně, po kruhu v držení za ruce, v držení za ramena, za lokty, rozpojení kruhu, proplétání, figury ve dvojicích.Tanec Zuzana.Taneční kroky sousedská, valčík.Tanec Na Bílé hoře, Myslivecká.Tanec v trojicích - Zahradníček, figurální tanec - Vy řezníci, sólový tanec Pastéřská, tanec v dřepu Na bobku.Taneční krok mazurkový - mazurka na tři kroky, na dva kroky, na jeden krok, přísunná mazurka.Tanec Naše husa.Country tanec opakování kroků a figur.Tance - Virginia Reel, Rufus.Mužský taneční krok odzemek.Tanec Bystřický.Pohybová skladba - historie skladby v českých zemích a ve světě, teoretická východiska, složky, charakteristické rysy, výtvarná stránka skladeb, problematika předvedení, prostorová choreografie, pohybový obsah, hudební doprovod, náčiní. Metodika tvorby.Praktický zápočet - dvojice losují z odučených tanců, k dispozici skripta.Společná pohybová skladba s libovolnou tematikou bez náčiní, s náčiním, taneční zaměření.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu by měli být studenti schopni samostatně používat lidový a country tanec a orientovat se v popisech tanců v taneční literatuře, improvizovat na danou hudební předlohu, tvůrčím způsobem zvládnout pohybovou skladbu. Teoretické, praktické a metodické zvládnutí tanců a pohybové skladby.

Literatura

Kos, Bohumil. Lidové tance ve školní tělesné výchově. Praha, 1976. Bonuš, J., Bonušová, J. Country tance I. a II. Praha, 1994. Kos, Bohumil. Lidové a společenské tance. Praha, 1980. Bonuš, F. Lidový tanec, jeho teorie a metodika. Praha, 1986. Novotná, V. Tvorba pohybové skladby. Praha, 1998.

Požadavky

Aktivní účast na výuce 80%.Předvedení společné skladby.Praktická ukázka vylosovaného tance.

Garant

Mgr. Dagmar Vodehnalová

Vyučující

Mgr. Dagmar Vodehnalová