Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa a stravování (KTVS / TVVYZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTVS / TVVYZ - Výživa a stravování, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Výživa a naše zdraví. Základní pojmy ve výživě. Trávicí soustava, metabolismus. Charakteristika základních živin ? sacharidy, lipidy, bílkoviny a jejich význam. Vláknina. Vitamíny. Minerální látky. Voda v organismu, pitný režim. Zásady správného stravování. Nákup, uchovávání potravin. Stravování, školní stravování. Hodnocení výživového stavu člověka, poruchy výživy. Energetické hodnoty potravin, hodnocení jídelníčku. Diety.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi v souvislosti s primární prevencí civilizačních chorob. Podat základní informaci o dietních režimech, nejčastějších metabolických chorobách.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast v seminářích, vypracování seminární práce.Zkouška: písemný test, ústní zkouška

Garant

prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.